top of page

Janus Benn Sørensen: Fra iværksætterrejse til fuldtidsinvestor 

Interview d. 5 september 2023 af Louise Bech Junge


Fra en uddannelse i historie til iværksætter og sidenhen til engageret investor, har Janus Benn Sørensen's karriere fulgt en usædvanlig, men bemærkelsesværdig sti. Med etableringen, skaleringen og salget af Clio kommer Janus med iværksættererfaringer han i den grad kan bruge i sit virke som business angel. I denne blog deler Janus ud af sine erfaringer, læring og den drivkraft, der fortsætter med at forme hans arbejde.

En lille note: Vi er stolte af at have Janus i vores advisory board i Angella Invest 🤩


Fortæl lidt om dig selv

Jeg hedder Janus Benn Sørensen. Har læst historie og troede jeg skulle gøre en karrierevej ud af det. Det blev så i stedet til at starte som selvstændig, da jeg med to venner stiftede Clio, den dag jeg havde afleveret mit speciale. Vi gik i gang med at lave en Danmarkshistorie på internettet, som skoler kunne bruge i undervisningen. Den blev lærerne og eleverne super glade for, og det voksede til at blive et helt digitalt forlag, som dækkede alle fag og niveauer med digitale undervisningsmaterialer, som gik ind og erstattede den gammeldags grundbog 📖 Først i Danmark og dernæst i Sverige, hvorefter vi solgte virksomhed til Bonnier (svensk medievirksomhed som bl.a. ejer Børsen i Danmark). Mere om det i denne podcast og her.


Jeg har investeret i startups i 10 år, da jeg allerede startede i det små mens jeg drev Clio. Og de sidste 5 år har jeg været fuldtidsinvestor og bestyrelsesmedlem i en række virksomheder. Jeg har ikke rigtig kunne lade være med at investere i virksomheder, hvis jeg synes de kan gøre en forskel og løser et problem, der ikke bliver adresseret ordentligt. Så jeg er nok egentlig ret arketypisk iværksætter, og det har jeg så videreført over i min investorkarriere. Det er også nogle gange min svaghed som investor, at jeg bliver grebet at det problem og formål som virksomheden har og bliver ekstremt passioneret omkring det. Jeg er altid en kæmpe jahat. Derfor har jeg fundet ud af at jeg i due dilligence fasen altid skal bruge et team af forskellige andre engle, som kommer med et andet take på virksomheden ☝️Hvorfor ville du gerne investere i opstartsvirksomheder?

Det korte svar er min skabertrang. Jeg tror, langt de fleste iværksættere vil kunne nikke genkendende til udsagnet: En gang iværksætter, altid iværksætter. Jeg har prøvet den fulde tur med Clio, der skulle bygges op fra bunden, men det rækker energien ikke til igen. At sidde på bagsædet, hvor jeg kan bidrage med mine råd og den erfaring, jeg har opsamlet gennem årene, føles som det næstbedste.

Da vi solgte Clio tog jeg et år, hvor jeg skulle lade op. Men så kom virkelysten også tilbage til mig.


På det tidspunkt var jeg usikker på, hvor meget jeg egentlig havde lært på min iværksætterrejse, men når man så begynder at arbejde med startups, viser det sig, at 12 års erfaring virkelig kan omsættes til brugbar viden og inputs for de iværksættere man arbejder med – og det er jo bare super fedt.Hvordan kom du i gang?

I 2012 lavede jeg min første angel investering i samme industri, EdTech, som jeg var i med Clio. Det var en kammerat, som havde en fed idé og den rette domæneviden. Det fløj ikke vildt højt, men efter omkring 8 år i den investering fik jeg nok lige omkring mine penge igen.


Efter min exit i 2018 fik jeg en del penge ud af Clio, og så skrev jeg ud på LinkedIn, at jeg havde fået et trecifret millionbeløb i hånden, og om der var nogle, der ville drikke kaffe. Det kom der selvfølgelig en masse henvendelser ud af, og så var jeg ligesom i gang for alvor med at lave angel investeringer.


Men for at komme godt i gang kan jeg virkelig anbefale, at man får sig en mentor i starten af ens rejse som angel investor. Min mentor, Søren, mødte jeg, fordi han præsenterede en investeringscase for mig. Han var 20 år længere fremme end mig, og jeg kunne se, at han havde arbejdet som business angel og siddet i bestyrelser, siden han selv havde lavet en exit tidligere i livet. Han har samme værdier og syn på livet som mig, så ham ville jeg naturligt gerne lave noget mere med. Så jeg greb knoglen, når jeg havde problemer og spurgte ham til råds, og det har virkelig været værdifuldt for mig 💪Hvad er din investeringsstrategi?

Ja, jeg har skabt en investeringsstrategi, men jeg vil beskrive den som meget forsimplet. Jeg fokuserer primært på B2B SAAS-virksomheder, som allerede har demonstreret en omsætning på over 1 million og tilbagevendende kunder. Så har kunderne til dels hjulpet mig med min due diligence, fordi de ser nok værdi i produktet til at købe det igen. Jeg går i det hele taget meget op i brugsdata til at hjælpe mig med at træffe de rigtige investeringsbeslutninger, så det ikke bliver for meget mavefornemmelse.


ESG fylder også mere og mere hos mig. Jeg synes, det kan være et svært område, for hvornår gør det egentlig en forskel, og hvornår er det kejserens nye klæder? Men jeg synes grundlæggende, at alle mine investeringer har en vinkel, der gør verden til et bedre sted.Hvad er din investeringsstørrelse?

Jeg har investeret alt mellem 250.000 kr og 4 mio. kr. 💰 Min erfaring er, at det er bedre at holde sig til den lavere del af spektret – køb småt ind og gå sammen med andre. I starten tænkte jeg, at hvis jeg så en super god investeringsmulighed, så tog jeg den hele selv. Nu synes jeg, det er bedre at være komplimenterende kræfter sammen.


Min største læring (og fejl) på rejsen som angel investor, indtil videre, har nok været, at man ikke skal gå for stort ind i et område, man overhovedet ikke kender til.Hvordan er din rolle som investor?

Jeg er klart en aktiv investor, som går ind i startups, hvor jeg kan bidrage. Jeg foretrækker, at det er på ad hoc-basis, og jeg sidder også gerne i bestyrelsen. Når det strammer til i en af mine investeringer, og de har brug for hjælp, så træder jeg selvfølgelig til og giver den en skalle sammen med teamet. Jeg har fx en virksomhed, der skal sælges, hvor jeg har kørt M&A-processen.


Jeg kan generelt godt lide at være lead-investor, men jeg har også forventninger til mine medinvestorer om, at de går ind og hjælper. Så jeg tager gerne rollen, der sikrer, at der hele tiden er fremdrift, og så uddelegerer jeg opgaver til dem, jeg investerer ind sammen med 🤝Bestyrelsesarbejde: var det et krav/ønske for dig?

Jeg er gået ind i bestyrelsen i næsten alle mine investeringer, nok fordi jeg ofte har haft lead-rollen som investor. Det giver mig enormt meget personligt i form af efteruddannelse og generel læring, så jeg kan godt lide at tage den på mig.


Det er samtidig vigtigt for mig, at der er en åbenhed omkring information, så alle investorer inviteres typisk med som observer i de bestyrelser, jeg sidder i. Så må de selv vurdere, om de vil gøre brug af det.Hvor mange investeringer har du lavet/vil du lave?

Jeg har lavet 8-9 investeringer, og jeg vil gerne bruge 20% af min formue i denne her aktivklasse. Lige pt er jeg tæt på fuldt investeret, men jeg kommer forhåbentlig snart til at lave en exit, så der ruller lidt tilbage – og så skal der investeres i flere spændende startups.Hvor meget tid bruger du på det?

Jeg bruger vel 15-20 timer om ugen. Jeg er jo også blevet business angel, fordi jeg ikke ønsker at arbejde lige så meget mere. Men som alle andre angel investorer, har jeg selvfølgelig haft situationer, hvor lokummet brænder, og hvor der er brug for at allokere tid til at hjælpe, og det gør jeg også gerne.


Når jeg skal lave en investering, så skal det gå tjept for at holde momentum. Ellers taber man den som oftest på gulvet, og det bliver bare en dårlig proces for alle parter. Så i de perioder, hvor jeg har været i due diligence og haft dialog med en spændende startup, så lægger jeg en del timer i at få det til at lykkes relativt hurtigt.Hvad forventer du at få ud af at investere i opstartsvirksomheder?

Jamen selvfølgelig forventer jeg at få et pænt afkast på mine investeringer, men ikke mindst lærer jeg jo også en helt masse selv, og jeg synes, det er fedt at kunne bruge mine egne erfaringer som iværksætter som en hjælp til de nye 🙋‍♂️Nogle gode råd eller andet, som du gerne vil dele?

Min bedste råd er nok 👇

  • Gå i gang småt.

  • Bliv inde i kernen af hvad du kender. Due diligence tog jeg lidt for let på i starten, men der får man meget forærende ved at kende industrien. Derudover finder jeg industri-eksperter, der kan hjælpe mig med at forstå.

  • Find dig en mentor – og lad vær med at være akavet og spørg om de vil være din mentor. Hæng ud med dem og find det rette match.

  • Investér med andre dygtige mennesker.


59 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page