top of page

Karin Hornshøj: "De bedste investeringer kommer fra netværket"

Interview d. 14. december 2023 af Louise Bech Junge


Dyk ned i Karin Hornshøjs inspirerende rejse fra en baggrund i bankverden til succesfuld iværksætter og nu angel investor. Efter 26 år med at lede sin egen virksomhed inden for babylegetøj, bringer Karin sin erfaring som ejerleder og passion for startups ind i sin nye rolle som mentor og investor, hvor hun søger at støtte og forme næste generations iværksættere.Fortæl lidt om dig selv

Jeg hedder Karin Hornshøj, og jeg kommer fra en baggrund i bankverden og som ejerleder i mange år.


Jeg har både en bankuddannelse, er uddannet ejendomsmægler og valuar. Jeg arbejdede i 11 år i den finansielle sektor, hvor jeg endte som bankbestyrer, indtil jeg kunne mærke, at der skulle ske noget helt andet. Jeg var træt af 8-16 og af at føle, at jeg havde uforløst potentiale 🙋‍♀️


Så jeg sagde min stilling op, og startede min egen virksomhed som distributør af babylegetøj fra mærker som Lamaze, Playgro, Bolli og John Deere. Det kom sig af, at jeg netop havde været på barsel med barn nummer to, og jeg selv havde savnet kvalitetslegetøj. På det tidspunkt solgte de traditionelle butikker som Jalsøe (nu Babysam), ØnskeBørn og Kære Børn ikke babylegetøj, men kun udstyr som vugger, barnevogne osv. Så jeg blev lidt af en mønsterbryder i branchen, da jeg fik overtalt de her butikker til også at sælge babylegetøj, da der var høj margin på legetøj, og det var nemme tilkøb oveni de dyre varer, som de ellers solgte.


Da jeg startede virksomheden, gjorde jeg det lidt naivt. Jeg troede, jeg kunne være selvstændig på deltid og samtidig være mor til mine to børn. Jeg har siden lært, at det at drive en virksomhed er benhårdt. Derfor kan det godt være en fordel af være lidt naiv, når man går ind til rejsen. For selvom jeg ikke ville have været det foruden, så var jeg nok ikke startet, hvis jeg havde vist, at jeg ville arbejde 60+ timer om ugen i meget lang tid. Efter 26 år solgte jeg virksomheden – det var i 2022 – og nu finder jeg ud af, hvad der så skal ske ☺️Hvordan kom du i gang?

Jeg lavede en vellykket exit af min virksomhed, og nu holder jeg sabbat. Det gjorde jeg ikke i mine yngre dage, så nu tager jeg den på bagkant. Jeg kom så småt i gang som angel investor ved at starte på et Academy hos Danske Bank Growth i januar 2023, hvor jeg blev introduceret til hele den her verden med at investere i startups. Ikke længe efter så jeg Angella Invest på LinkedIn og meldte mig ind sammen med en veninde. 💜


Jeg har ikke en stor plan for, hvor det skal ende henne. Jeg går med universet og finder en vej.

Udover angel investeringer har jeg med baggrund i mine uddannelser som ejendomsmægler og valuar købt en del ejendomme bl.a. på tvangsauktioner, og så har jeg også en portefølje med noterede aktier/obligationer.Hvad motiverer dig til at blive business angel?

Jeg vil grundlæggende gerne give tilbage til økosystemet. Jeg elsker iværksættere – deres passion og ild, som jeg genkender fra min egen startup-tid. Min drøm er også at blive mentor for startups. og entreprenører. Jeg kan godt lide forhandling af vilkår / købmandsskab og det kommercielle i det, og jeg er god til at se det logiske i selv svære beslutninger.


Jeg er netop gået i gang med Angella Investor Academy og starter også på en CBS bestyrelsesuddannelse via Danban/Danske Bank til foråret - begge dele så jeg kan stå endnu stærkere som mentor, og i bestyrelsesarbejde og som investor.Investeringsstrategi: har du lavet en?

Ja, min strategi er, at jeg ikke har nogen ☺️ Forstået på den måde, at jeg ikke vil låse mig fast til en bestemt branche eller lignende, fordi jeg gerne vil sprede min risiko. Jeg kommer med en generalist viden og erfaring fra flere forskellige brancher, så af den grund kikker jeg også bredere og interesserer mig bredt. Min eneste regel, ved alle startups jeg kigger ind i, er, at jeg skal kunne forstå hvad deres produkt/løsning er på et overordnet plan, ellers investerer jeg ikke.


Hvis vi kigger nærmere på teamet, så investerer jeg gerne mere efter senior profiler, der har startet virksomheden. Det var faktisk et tip, jeg fik tidligt, da jeg begyndte at lære at blive angel investor. Data viser, at det er de mere erfarne, modne founders, der har det med at lykkes. Der har man gjort sig en masse erfaringer med livet, og det tror jeg er en fordel.Hvad vil du investere i? Fx sektor, stadie, diversitet/ESG

Jeg er medlem af Klima-gruppen og Women's Health gruppen i Angella Invest, fordi jeg gerne vil dedikere mig mere til de områder. Jeg kigger også efter, hvad de brænder for. Det er vigtigt for mig, at de har fundet på deres idé ud fra deres egen passion, og ikke fordi de har ”regnet den ud” ved at start-up har kigget ind i, hvor mange penge de kan tjene. De startups der overlever, er dem der har passion og hjertet med i det – det er dem, der har drive til at blive ved, når det bliver svært. For det bliver svært. 🏃🏽‍♀️Hvad vil du IKKE investere i?

Selvom mange tror det, så har jeg heller ikke rigtig lyst til at investere i min egen gamle branche, retail. Jeg kan simpelthen se for mange huller i osten, når jeg får præsenteret cases fra min egen branche, så jeg holder mig som udgangspunkt væk fra dem.Hvad kan du bidrage med?

Jeg kan selvfølgelig bidrage med alle de erfaringer som jeg gjorde mig, da jeg selv startede en virksomhed fra bunden og deraf evner man udvikler som ejerleder – overordnet er jeg generalist med bred forretningsforståelse, det at “drive virksomhed”, det kan være; kontraktforhandling, kommercielle forhandlinger, marketing, strategiplaner og ikke mindst det gode købmandsskab 😉


Jeg kan bidrage som mentor og advisory board person. Jeg er en meget logisk tænkende person som jeg gennem livet har fundet meget værdifuldt og en evne jeg kan bidrage med til andre der står i svære dilemmaer/beslutninger. Jeg ved, hvordan starts-up har det og hvordan det er, for jeg har selv været der. Det ser jeg som en kæmpe fordel som angel investor/mentor eller bestyrelsesmedlem.Hvad er din investeringsstørrelse?

Jeg investerer mellem 100.000 kr. 400.000 kr. per startup. Når man investerer i fonde, skal man typisk investere endnu mere, så der er min ticket size nærmere 1 mio kr.Hvordan er din rolle som investor?

Jeg har ikke nødvendigvis behov for at være super aktiv, men jeg bidrager i en kommerciel og strategisk mentorrolle/advisory board. Som ny investor er, jeg for grøn til at påtage mig lead-rollen endnu, så derfor er min plan at hægte mig på nogle mere erfarne investorer for nu.


Det at jeg kommer med en baggrund som ejerleder, hvor jeg har bygget min egen virksomhed op fra bunden og fastholdt i 26 år, gør mig i stand til at hjælpe startups på det strategiske plan. Som jeg tidligere har nævnt, så er jeg generalist, og det kan jeg faktisk godt være nervøs for at blive fravalgt på – ikke at det nogensinde er sket. Men det er nok en usikkerhed, jeg skal finde ro i, og så skal jeg huske mig selv på, at jeg selvfølgelig kommer med en masse know-how fra min egen startup-rejse og har en bred forretningsforståelse på mange felter.Hvor meget tid bruger du på det?

Jeg bruger nok 10-15 timer om ugen, og det vil jeg gerne blive ved med i hvert fald det næste halve år. Jeg er meget aktiv i økosystemet og er til langt de fleste events for at bygge netværk.Hvor mange investeringer har du lavet/vil du lave?

Jeg vil gerne lave 1-5 investeringer inden for de næste par år. Men det er svært at sige, da det jo også kommer an på, hvor store tickets man lægger fra gang til gang. Indtil videre har jeg lavet to investeringer: En tech scale-up og en fond (Scale Capital) og så er jeg netop ved at lukke et ejendomsprojekt og derudover handlet en ejendom på tvangsauktionHvad forventer du at få ud af at investere i opstartsvirksomheder?

Jeg forventer først og fremmest at få en masse læring. Og så vil jeg gerne give tilbage til økosystemet. 🤝🏼


Selvfølgelig forventer jeg også at lave nogle gode investeringer, som jeg får et flot afkast på – jeg er ikke filantrop ☺️Har du nogle gode råd, du gerne vil dele?

Mine vigtigste råd er: Brug dit netværk og lyt til de erfarne engle. Grib de opgaver der byder sig og følg de gode cases. De bedste investeringer kommer fra netværket, så investér tiden i at møde folk.210 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page