CCO, Trifork og angel investor
UDDANNELSE
Master i historie og datalogi fra Aarhus Universitet. Executive MBA, Innovation, Leadership and Change management, Henley Business School.
MOTIVATIONEN FOR AT BLIVE INVESTOR
”Det at kunne være med til at skabe og være en del af noget eller nogen, der vokser, er både fascinerende og fantastisk at se.”
Sådan lyder det, når man spørger Line, hvad der har motiveret hende til at blive angel investor.
Line brænder som investor for at forme og støtte et team og founders, hvor hun ser dem vokse både som individer, men også sammen med deres virksomhed. Hun følger filosofien hånden på kogepladen; at investere i de visioner og teknologier, som man tror på, og at være villig til at løbe en risiko.
Line begyndte sin investeringskarriere for 15 år siden – og har siden investeret i mere end 30 startups. Hendes investeringsspænd strækker sig over forskellige markeder, men hun lægger primært vægt på det marked, hvor hun i øjeblikket bor, nemlig Schweiz – samt markeder, hvor hun har stor ekspertise. Derfor har hun også investeringer i Danmark, Storbritannien, Golfstaterne og USA. Hun mener, at det er vigtigt at forstå kulturen i de grundlæggende teams, som hun investerer i, samt at have et stærkt investornetværk og indsigt i markedet.
Lines tidligere karriere har været præget af intrapreneurship, der kan betegnes som in-house iværksætteri i allerede etablerede selskaber. Her var hendes fokus at opbygge forretningsområder i nye markeder med nye teknologier. Når hun investerer lægges særligt vægt på deep tech, som blandt andet omfatter kunstig intelligens og kvanteteknologi, FinTech, herunder InsurTech, CleanTech og digital sundhed. Lines primære fokus er B2B-løsninger og gerne SaaS (Software as a Service). Det, der virkelig fanger hendes interesse som investor, er altid founderteamet – deres personligheder og vilje til at vækste deres virksomhed. Brancher og markeder spiller også en rolle i hendes vurdering. Line kan blive dybt fascineret af noget, som hun faktisk ikke havde forventet at investere i på grund af et founderteam, og det er dem, som får hende til at investere sine penge og overbevise andre investorer om at gøre det samme. Hun investerer både i det helt tidlige stadie (såkaldt pre-seed) og med opfølgningsinvesteringer i løbet af fundingrejsen.
Line er blandt andet medstifter af Nordic FinTech Angels og er involveret i flere investornetværk omkring World Economic Forum, Investornetværket Burning Snowman og internationale netværk for kvindelige investorer. Kvinder kan i Lines optik have en lidt anderledes tilgang til investeringer. Ud over at casen skal være attraktiv, lægger kvindelige investorer vægt på sammensætningen og adfærden i founderteamet, hvor mænd måske er mere fokuserede på produktet og virksomhedens vækstpotentiale. Line ønsker at investere i flere kvindelige iværksættere og håber på at se flere mangfoldige teams i fremtiden – især inden for dansk deep tech.
JURYENS BEGRUNDELSE FOR VALG AF VINDEREN, LINE CHRISTA AMANDA SØRENSEN:
Line, medstifter af Nordic Fintech Angels, er pioner inden for dansk kvindelig angel investing med omkring 30 investeringer på 15 år. Hun er internationalt anerkendt og har etableret flere investorfællesskaber. Hendes ekspertise og passion ligger inden for deep tech, og hun er en dygtig netværker, der formår at samle talentfulde mennesker og skabe handling. Juryen værdsætter hendes stærke anbefalinger, mange års erfaring og store engagement i tech startupmiljøet. Line er en vedvarende inspirationskilde som kvindelig investor!
BAGGRUNDEN FOR PUBLIKATIONEN
"Business angels" eller "angel investorer" er private investorer, der investerer risikovillige ressourcer, både tid og kapital, i unoterede startups eller scaleups 🚀
I dag er ni ud af ti angel investorer mænd, og i Norden går 82% af angel investeringerne til mandlige iværksættere, 12,5% til mixed teams og kun 5,5% til kvindelige iværksættere. Denne skæve fordeling af investeringskapital er bekymrende, især når man tager i betragtning, at hver fjerde iværksætter er kvinde.
Den ulige adgang til kapital har konsekvenser for kvindelige iværksættere, da kapitalen spiller en stor rolle for virksomhedernes overlevelse og vækstmuligheder. Ifølge en analyse fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond får 93% af opstartsvirksomheder deres første eksterne kapital fra angel investorer.
Derfor spiller investeringer fra angel investorer en afgørende rolle for at sikre, at vi ikke går glip af talent, innovation og vækstmuligheder i Danmark. Vi tror på, at hvis vi kan skabe et mere kønsbalanceret investormiljø, vil vi også opnå et mere diversificeret iværksættermiljø, da undersøgelser viser, at kvinder i høj grad ønsker at investere i kvindelige iværksættere.
Desværre er der en række barrierer, der forhindrer kvinder i at kaste sig ud i investeringer. Blandt andet viser udenlandske studier, herunder et større europæisk studie fra 2018 foretaget af brancheorganisationen Business Angels Europe, at der er behov for flere rollemodeller, mere viden og et stærkt fællesskab for ligesindede kvindelige investorer.
I Angella Invest og Dansk Industri har vi et fælles mål om at rette fokus mod den manglende kønsdiversitet i startup-investormiljøet. Derfor har vi i år (2023) lavet en publikation, hvor vi hylder 10 enestående kvindelige angel investorer i Danmark, som kan inspirere andre, særligt kvinder, der ønsker blive angel investor 🙌🏼
Du kan læse hele publikationen her.
Publikationen støttes af andre partnere i det danske iværksætterøkosystem, herunder Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), PreSeed Ventures, Mazanti-Andersen og Antler. Sammen arbejder vi på at fremme kønsdiversiteten inden for iværksætteri og især med fokus på investormiljøet. Denne artikel er støttet af Industriens Fond.
Comentarios