top of page

Malene Enø: "Mit fokus er på underrepræsenterede, og særligt kvindelige, founders"

Opdateret: 25. apr.

Interview d. 16. november 2024 af Louise Bech Junge

Måske kender du allerede Malene? I 2023 blev hun nemlig kåret til "Most active angel investor 2023" 👀


Malene er en kvinde med ben i næsen. Udover at være en erfaren angel investor, er Malene også bestyrelsesmedlem og mor med stort M. Derudover er hun medejer af hele to caféer i København. Og ja, så er hun forresten også en del af Angella Invest's advisory board 😉


Når det kommer til investeringsstrategi, følger Malene en helt specifik tilgang. Hun har nemlig fokus på det underrepræsenterede - og særligt kvindelige founders.


Læs hele interviewet nedenfor.Fortæl lidt om dig selv

Mit navn er Malene Enø, jeg er 35 år gammel og bor på Vesterbro sammen med min kæreste og vores tre børn. Jeg arbejder fuldtid med startups og investeringer gennem vores familieejede selskab, Liseno, hvor vi fokuserer på at skabe værdi og impact gennem vores investeringer. Mit arbejde og privatliv er dybt integrerede, da vi investerer de midler, vi også skal leve af - løn, pension og arv. 


Jeg er også medejer af to caféer, der ligger på Nørrebro og i Carlsbergbyen. Inspirationen til at starte Bette Café kom fra min første barsel, hvor jeg følte en mangel på kvalitetstilbud til småbørnsforældre. Målet med min caféerne er at skabe et indbydende rum for familier, et sted der henvender sig lige meget til børn og voksne, og hvor man kan være forælder på sin egen måde. 

 

Mit investeringsfokus er på diversitet og bæredygtighed, og så er jeg på en mission for at finde ud af, hvordan jeg kan hjælpe flest muligt med de investeringer, jeg laver. Jeg har desuden erfaring med bestyrelsesarbejde, og sidder selvfølgelig i Angella Invest advisory board 😉Motivation: Hvorfor ville du gerne investere i opstartsvirksomheder?

Da vi investerer som familie, vil jeg rettere sige vores motivation startede i 2015 med, at vi så muligheden for at få mere ud af at gå ind i virksomheder på det tidlige stadie, fremfor udelukkende at være investeret passivt i noterede værdipapirer. Men vi anede ikke ret meget om startups. Strategien blev derfor at skyde med spredehagl og forhåbentlig ramme en unicorn.  


Baseret på erfaring, har vi nu et langt mere nuanceret syn på startupmiljøet, som også har ændret min motivation. Jeg bevæger mig blandt andet mere ind i at investere i fonde, fordi jeg har fundet ud af, at dét at have et hold af kompetencer kan være vigtigere end pengene.


Min tese er nu, at jeg hellere vil have færre investeringer, hvor jeg kan være mere aktiv og hvor mine kompetencer kommer i spil. Alternativt investerer jeg som passiv investor i startups, hvor formål og værdier harmonerer med mine. Jeg har derudover fået opbygget mig et godt netværk, som jeg kan bringe i spil i arbejdet med startups, og det er ret fedt. Hvordan kom du i gang?

Min vej til at blive angel investor begyndte, da jeg blev gravid. Jeg opdagede min graviditet, efter jeg havde opsagt mit arbejde. Det var en svær situation at stå i, da jeg ikke var klar til at kæmpe en ligestillingskamp for at få et arbejde, og jeg havde ikke lyst til at fortie graviditeten.  


Efter at have talt med min familie om min situation, blev vi enige om, at jeg kunne komme i ”lære” som investor. Jeg kendte ingenting til branchen, men vi havde længe snakket om de her startup-investeringer, som vi, i vores fælles investeringsselskab, var begyndt at kigge på tilbage i 2015. Så i 2018, da jeg er gravid, melder jeg mig ind i DanBan, som var det eneste netværk, jeg kendte til. 


Der gik ikke længe, før jeg fandt nogle større syndikeringer, vi kunne være med i, så vi kunne afprøve det med at investere. Vores første startup-investering gennem DanBan brændte vi egentlig ikke vildt meget for, men fordi der var så mange, der gik med i runden med et erfarent lead team osv., så føltes det som en tryg første måde at prøve det af på. Der fulgte vi blot med, med en lille ticket. 


Det var vildt spændende at være med til de her investormøder, hvor der blev stillet relevante spørgsmål og arbejdet med dokumenterne. Det var sådan, jeg lærte at investere ind i startups. Learning by doing – som er en tilgang, der passer rigtig godt til mig og min familie. Jeg tog derudover også en bestyrelsesuddannelse på CBS, samt HD 1-del, et kursus i teknisk analyse og investorkursus osv. Det fede var, at jo mere jeg lærte, jo mere ville jeg gerne vide. Jeg landede i et felt, der virkelig interesserede og inspirerede mig. 


I DanBan gav jeg mig selv den udfordring, at jeg skulle stille ét spørgsmål til hver startup, når der var pitchdage. Det var vildt angstprovokerende i starten, særligt fordi klientellet i netværket er så homogent og ikke lignede mig, men jeg oplevede en virkelig positiv effekt af det. Jeg stillede de spørgsmål, jeg oprigtigt sad og undrede mig over, og det gjorde at folk lagde mærke til mig og kom over med nysgerrighed. Det fik mig i gang.  


Ikke længe efter fik jeg mulighed for at komme i HappyHelpers bestyrelse. Vi har været med som investorer siden de var ret tidlige, og inden de gik på Børsen. De var meget strategiske omkring, at de gerne ville have nogle kvinder i bestyrelsen. Det blev der lavet lidt presse på, og det skabte nogle ringe i vandet for mig, så flere begyndte at kende til mig.  Investeringsstrategi: Har du lavet en?

Jeg har lavet en overordnet strategi, og den kan godt afvige fra resten af min families. Mit fokus er på underrepræsenterede – og særligt kvindelige founders.  Hvad vil du investere i?

Der skal være bæredygtighed til stede i de virksomheder, jeg investerer ind i. Langt de fleste virksomheder, der lander på mit bord, har integreret ESG ind i deres DNA på den ene eller den anden måde.  


Der findes virkelig mange investorer, der kigger på energi, vand osv. Jeg kigger meget mere på inklusion ift. kvinder, men også meget gerne andre minoritetsgrupper – seksualitet, etnicitet osv. Jeg er også meget interesseret i Women’s Health, hvor der er potentiale for at hjælpe virkelig mange mennesker.  Noget du IKKE vil investere i?

Jeg investerer ikke ind i teams med kun mandlige founders, og derudover selvfølgelig heller ikke i våben, tobak osv. Jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at jeg personligt prøver at gå udenom de ”sikre vindere” – altså dem der nok skal få funding. Det lyder måske lidt kontraintuitivt, men de skal nok klare den. Jeg vil hellere finde de underrepræsenterede founders, der har sværere ved at få adgang til kapital. Når jeg har med startups at gøre, så er der så lille sandsynlighed for at ramme en unicorn, at det er vigtigere for mig at fremme og ændre på repræsentationen i økosystemet. Jeg ønsker at ændre på statistikerne for mine egne børn, og hvis det betyder, at jeg så ikke er med på den største exit, så har jeg intet problem med det. 


Strategien i vores investeringsselskab er lagt sådan, at vi har allokeret midler til højrisiko-investeringer i startups. Fordi vi er i den privilegerede situation, mener jeg, vi har et ansvar for at gøre mest dér, hvor der er størst behov. På den anden side taler statistikkerne for sig selv – hvis vi tager kvindelige founders som eksempel, så går forsvindende lidt investeringskapital til dem, men dem der alligevel klarer den, performer gennemsnitligt bedre end teams, der kun består af mænd. Så selvfølgelig vil jeg gerne investere i de kvinder! Det både skubber til repræsentationen og har større sandsynlighed for at blive en god forretning.  

 

Det er min erfaring, at når de her hold af underrepræsenterede founders går ud og rejser penge, så er de typisk meget længere i processen, fordi de har bootstrappet længere. Der er derfor mere at kigge på, og succesraten må alt andet lige være højere, fordi de har klaret sig gennem mere af den første svære tid. 

 


Bestyrelsesarbejde: var det et krav/ønske for dig?

Ikke nødvendigvis. Min holdning er, at bestyrelsesmedlemmer skal sidde der så længe, det giver mening, og når de ikke længere er de rette til at bidrage, skal de skiftes ud. Så sikrer man, at der hele tiden er sat det rette team til at tackle de udfordringer og muligheder, som startups står med på det stadie, de er.  


Jeg synes, det er vigtigt, at vores bestyrelser bliver langt mere diverse. Så jeg vil gerne sidde med i bestyrelsen for repræsentationens skyld, så længe mine kompetencer passer ind. Samtidig vil jeg altid vige min plads, hvis andres kompetencer passer bedre ind.  Hvor mange investeringer har du lavet/vil du lave?

Jeg laver alle mine investeringer sammen med min familie. Vi har nok lavet omkring 30 startup-investeringer, og hvis man tæller fonde med, så er vi investeret direkte og indirekte i mere end 150 virksomheder. Vi investerer i fonde for at udvide vores kompetencer og investeringsmuligheder.  


Jeg har ikke et antal investeringer, jeg gerne vil lave – det vigtigste er, at investeringerne skubber til status quo. Det er min motivation. Selvom jeg, sammen med min familie, har lavet en del investeringer allerede, så står jeg lige nu ved en skillevej, hvor jeg skal finde ud af, hvilken investor jeg selv gerne vil være. Derfor har jeg brugt det seneste år på at læse en hel masse og snakke med interessante mennesker, der har nogle gode og anderledes perspektiver. Det er min ambition at investere på en sådan måde, at jeg i diversitetsøjemed hjælper flest muligt.  Hvor meget tid bruger du på det?

Mere eller mindre fuldtid, men der er selvfølgelig alt mulig andet praktisk i at være en familievirksomhed, som også skal passes.  Nogle gode råd eller andet, som du gerne vil dele?

Mit bedste råd er at gå med i et syndikat og få lavet den første investering. Den første er den sværeste, og den lærer man vildt meget af.  


Man kan høre nok så meget om term sheet og due diligence og alt det, der kan gå galt, og det kan gøre, at man nærmest er lammet af risici. Men når man har gjort det nogle gange, lærer man virkelig meget af, hvad andre er obs på. Og så bliver det nemmere at navigere i processen. Det handler om fra start at teame op med nogle dygtige mennesker, som har været igennem det før. Den måde at lære at investere på var i hvert fald den rette for mig.  35 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page