top of page

Gitte Stausholm: Om at starte "forfra" og lære at blive angel investor

Interview d. 13. december 2023 af Louise Bech Junge

Når Gitte først beslutter sig for noget, så går hun strukturet til værks og lægger benhårdt arbejde i det. Sådan var det også, da Gitte besluttede sig for at droppe det traditionelle 8-16 "corporate" job, for i stedet at bruge sin tid som bestyrelsesmedlem, mentor og angel investor i startups. Det er indtil videre blevet til investeringer i både biotech, medico og fonde.


Læs om Gittes inspirerende tilgang til at blive angel investor her.Fortæl lidt om dig selv

Jeg hedder Gitte Stausholm, jeg er 49 år og mor til tre, gift med Peder. Jeg er uddannet sygeplejerske og videreuddannede mig sidenhen inden for international handel og marketing.


Min baggrund som sygeplejerske er en stor del af mit værdisæt og har været en vigtig grundsten i hele min karriere, da jeg er drevet af at hjælpe mennesker 🤝


Jeg har arbejdet 22+ år i det kommercielle ben i pharma-branchen, hvor jeg tog hele rejsen fra sælger til senest direktør i CSL Behring Denmark. Jeg har altid godt kunne lide at arbejde med de komplekse problemstillinger, være tæt på stakeholders og være med sundhedspolitisk.


Jeg sidder frivilligt i bestyrelsen for en international NGO, der har fokus på de allermest udsatte i verden. Derudover er jeg frivillig sygeplejerske hos Røde Kors lægeklinik for illegale indvandrere samt på intensiv på Rigshospitalet.


Efter at have arbejdet i ”corporate” i mange år skulle der ske noget nyt, så jeg tog en bestyrelsesuddannelse og fandt ud af, at jeg gerne ville bruge tiden med at udvikle og hjælpe virksomheder. Så nu deler jeg min professionelle tid mellem angel investeringer, professionelt bestyrelsesarbejde og være mentor for startups (primært med fokus på biotech, medtech og healthtech). Jeg sidder også gerne i advisory boards hos virksomheder, selvom jeg ikke har investeret i dem.   


Det har været et år med en masse læring. Det har været vildt sjovt at starte ”forfra” i noget nyt, samtidig med at det har været en udfordrende og ydmyg proces, når man er midt i livet.Hvad motiverer dig til at blive angel investor?

Jeg motiveres helt klart af at kunne gøre brug af mine kompetencer og kunnen i nogle virkelig spændende startups, hvor der er så meget energi og lyst til at forandre. Det er meget givende for mig at kunne supportere iværksættere med de erfaringer jeg har, fra både pharma-branchen og var de virksomheder, vi selv har startet og exitet.Hvordan kom du i gang?

Det kom sig faktisk af, at jeg tilfældigt mødte Mikkel Rørvig, der fik mine øjne op for, at dét at være investor og bestyrelsesmedlem nok passede ret godt til mig.


Så jeg tog en strategisk beslutning for mig selv om, at jeg ville gå meget aktivt ind i den her verden. Jeg meldte mig ind i nogle netværk, tog til events, havde et mål om at hilse på fem nye ved hvert event, sætte to nye kaffeaftaler op osv. Så en meget struktureret tilgang.


Jeg brugte meget tid på at tage uddannelser, researche lingo og startups, og jeg gjorde mig i det hele taget meget umage. Det kommer sig nok af min jyske opdragelse, hvor man skal yde før man kan nyde 💪Har du lavet en investeringsstrategi?

Ja, jeg har lavet en overordnet strategi, som jeg blev inspireret til efter et Angella Invest-event, hvor der blev talt om investeringsstrategi. Jeg har primært lavet min strategi for at have overblik og for at få noget sikkerhed omkring mine valg og økonomien i det.


Jeg kunne godt tænke mig at nørde endnu mere med det, så jeg har booket min mand, Peter, ind til et møde i januar, hvor vi skal sidde og gennemgå det hele sammen.Hvad vil du gerne investere i?

Jeg har investeret meget inden for mit eget felt indtil videre. Helt overordnet set vil jeg gerne investere i virksomheder, der hjælper mennesker - og gerne inden for sundhedssektoren. Klima er også et tema for mig, men jeg synes, det kan være svært at navigere i, hvordan det ikke er mit kerneområde.


Hvis vi kigger på stadie, så kigger jeg primært på virksomheder der er tæt på eller har nået proof-of-concept med en indikation på kunder 💼Noget du IKKE vil investere i?

Jeg kommer aldrig til at investere i noget, der er skadeligt for børn eller for helbredet ⛔️ Det er også vigtigt for mig at se evidens for, at helbredsprodukter virker, ellers er jeg meget forbeholden over for at investere.Hvad er din investeringsstørrelse?

Det er meget forskelligt, hvor meget vi går ind med. Vi går aldrig under 100.000 kr., men lægger oftest mellem 200.000-1.500.000 kr. Vi investerer typisk i ret kapitaltunge startups, fx inden for biotech, så det kræver de lidt større tickets.Hvordan er din rolle som investor?

Jeg vil beskrive mig selv som en ret aktiv investor, der gerne bidrager som sparringspartner undervejs. Når vi investerer, er det vigtigt for mig at lave en forventningsafstemning med teamet omkring hvordan vi kommunikerer, hvordan vi bedst kan bidrage og hvor ofte vi kan forvente at få opdateringer.


Jeg åbner gerne mit netværk, men teamet skal selv tage initiativet og løbe med teten på de leads, jeg kommer med 🏃‍♀️Bestyrelsesarbejde: Er det krav/ønske for dig?

Jeg tager gerne en bestyrelsespost, men det er ikke et krav for mig. Lige så snart jeg ikke synes, jeg kan bidrage, så er jeg ude - og det samme den anden vej.Hvor mange investeringer har du lavet/vil du lave?

Indtil videre har vi lavet to fondsinvesteringer, tre investeringer i biotech-virksomheder og én i medico.


Vi har ikke et bestemt antal, vi gerne vil lave, men i hvert fald gerne en håndfuld. Jeg oplevede selv, at når man har lavet den første investering, så er der ligesom hul på bylden, og så kan man hurtigt blive ivrig og ville investere alt for hurtigt. Der vil jeg nok hellere være grundig og tage mig lidt bedre tid.Hvor meget tid bruger du på det?

Jeg bruger nok 15-20 timer om ugen alt i alt inkl. læring og netværk. Jeg tror klart, det er sjovest at være angel investor, hvis man ikke har et fuldtidsarbejde oveni, for så er der mange events og muligheder for at møde cases og investorer, man går glip af.Hvad forventer du at få ud af at investere i opstartsvirksomheder?

Jeg ville være tilfreds med at få mine penge 3-4 gange. Den finansielle del af investeringerne er vigtig, men den fylder ikke meget i hverdagen. Der er jeg mere drevet af at hjælpe folk og give tilbage.Nogle gode råd eller andet du gerne vil dele?

Vær grunding i din due diligence og tag de møder med team og founders, der skal til. Man finder ofte overraskelser, når man går i dybden i relationerne. Det har været en god læring for mig at snakke med potentielle kunder, tage referencer på markedet og på teamet.


For at blive klædt godt på til at kunne vurdere en startup, vil jeg anbefale at man investerer i uddannelse (som Angella Academy), så man får indsigt i, hvordan man bærer sig ad med proces, team, product – det hele.


Og mit sidste råd vil nok være, at man altid skal investere sammen med andre. Man kan godt tænke, at man skal holde de gode deals for sig selv, men i virkeligheden får man meget mere ud af at gå sammen og bruge netværket. Alle er utrolig hjælpsomme, så brug tid på at opbygge netværket og vær generøs. Det er altid godt givet ud.


338 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Commenti


bottom of page