top of page

Nyt investorhus markerer milepæl for Angella Invest

Opdateret: for 7 dage siden

Artikel fra KapitalWatch d. 12 maj 2025 af Carsten Steno


Flere kvinder investerer i startups, efter Angella Invest er kommet til markedet. Især sundhed for kvinder og impact har deres interesse. Kvindelige iværksættere har også høj prioritet. 

Malene Schrøder og Kristine Leerbeck - Angella Invest
Malene Schrøder & Kristine Leerbeck | Foto: Privat

Business angels betyder stadig mere for væksten i erhvervslivets underskov af startups og vækstvirksomheder. Historisk har dette domæne været domineret af mænd. Blandt de ca. 2.300 aktive angel-investorer, som ifølge statens finansieringsfond Eifo findes i Danmark, skønnes kun godt 10 pct. at være kvinder. Men gruppen af kvindelige investorer vokser, og de begynder i stigende grad at investere sammen.


Et konkret vidnesbyrd om, at kvindelige angel-investorer manifesterer sig stærkere, kan man opleve på adressen Bredgade 33 i København. 


Her har Angella Invest etableret Danmarks første investorhus. Angella Invest er et lærings- og investorfællesskab målrettet kvinder og nextgens, dvs. efterkommere af familieformue-fællesskaber. Virksomheden har på rekordtid etableret sig som Danmarks tredje største investorfællesskab og det største af kvindelige angel-investorer.


Her er lidt over 100 investorer medlemmer. Medlemmerne tæller hovedsageligt kvinder, men også mænd, der har ønsket en anden type investorfællesskab end, hvad der historisk har eksisteret i Danmark. 


Hovedparten af medlemmerne har en baggrund som virksomhedsejere, tidligere iværksættere eller deltagere af familieformue-fællesskaber. Mange af dem har økonomisk mulighed for at leve et fleksibelt arbejdsliv og ønsker at gøre en forskel med deres kapital og kompetencer, bl.a. ved at investere i startups.


Som investor i startups, bruger de dog typisk kun en-to dage om ugen med angel-aktiviteter. Den øvrige tid bliver brugt til andre investeringer, bestyrelsesposter, driftsopgaver i forbindelse med forvaltning formue - eller aktiviteter, som de finder meningsfulde. 


Andre investeringer, der optager medlemmerne, er investeringer i fast ejendom, værdipapirer, fonde og kunst. Derfor er Angella Invest anderledes end andre investorfællesskaber ved, at der er fokus på alternative investeringer generelt set og ikke kun startups. Herudover er der også stort fokus på de særlige forhold, som kendetegner det at være en del af et familieformue-fællesskab.


Det nye investorhus, der er støttet af Industriens Fond og møbelvirksomheden HolmrisB8, er omdrejningspunktet for aktiviteterne i det snart tre år gamle lærings- og investorfællesskab. Her kan medlemmer mødes som ligesindede i temabaserede netværksgrupper, afvikle pitches, holde uddannelser, afholde investor- eller familiemøder, have kontorfællesskab eller bare droppe forbi til en snak over kaffe. 



Fællesskab med ligesindede i trygge rammer betyder noget

Før etableringen af Angella Invest i 2022, var der intet fokus i investormiljøet på kvindelige angel-investorer eller den yngre generation af investorer i familieformue-fællesskaber. 


Selv havde Kristine Leerbeck, der har en finansiel baggrund bl.a. som tidligere Investment Director i Danmarks Grønne Investeringsfond (i dag Eifo), en intension om at blive business angel. Men da hun kom ind i angel-investor-miljøet, oplevede hun et meget mandsdomineret og traditionelt tænkende miljø. Hun savnede nytænkning og andre kvindelige - og yngre - investorer at følges med, der havde samme interesser som hende selv. 


Derfor etablerede hun som lærings- og investorfællesskabet Angella Invest, der med domicilet i Bredgade i København nu har nået en ny milepæl. 


Kristine Leerbeck, adm. direktør og stifter af Angella Invest fortæller, at det, der har været udslagsgivende for Angella Invest’s succes, er virksomhedens fokus på fællesskabet med ligesindede i trygge rammer.


Ikke forstået som tryghed ved at investere – kvindelige investorer er lige så risikovillige som mænd. Men trygge rammer, hvor investorer kan følges ad med ligesindede, som man kan spejle sig i, og hvor der kan udveksles personlige og faglige erfaringer om emner, der interesserer dem. 


Ifølge et analysestudie, Women Angel Investor Report, som Angella Invest foretog i 2024, har kvindelige angel-investorer særlig stor interesse i at investere i greentech, medtech og healthcare – og især kvinders sundhed, ”Women’s Health”. Data viser også, at kvindelige investorer har overvejende interesse i at prioritere startups med kvindelige stiftere. Det er forhold, der bekræftes af investorerne Line Rix og Malene Schrøder, der fortæller i nedenstående.



Aktivt ejerskab særlig vigtigt for kvindelige iværksættere

En af de mere erfarne angel-investorer, der er medlem af Angella Invest, er Line Rix


Som uddannet cand.merc. fra CBS i København etablerede hun sammen med andre partnere i nullerne designvirksomheden 1508, som i 2022 blev solgt til den store svenske koncern KnowIT for over 100 mio. kr. 


Line Rix - Angella In
Line Rix | Foto: VINIA Media

I dag arbejder Line Rix med en portefølje af flere aktiviteter – som investor, bestyrelsesforperson og adm. direktør. Hun er adm. direktør og ejer af strikdesign-virksomheden Kit Couture.


Hendes første større investering var i Airhelp, der assisterer passagerer med at indhente kompensation fra flyselskaber. Airhelp blev værdisæt til 2,5 mia. kr. for nylig, da den amerikanske kapitalfond Afbry Partners købte sig ind i virksomheden. Så den investering har allerede givet pengene mange gang hjem for Line Rix og hendes medinvestorer.


Selvom hun er en erfaren business angel, har Line Rix for nyligt deltaget i Angella Invest’s lead angel investor-uddannelse ”Angella Investor Accelerator”. 


”Uddannelsen i Angella-regi har givet mig en række nye kollegaer, som jeg kan sparre med, og det har givet mig ny værdifuld viden inden for alle aspekter af angel-investeringer – f.eks. om konvertibel gæld”, fortæller hun. 


Som angel-investor lytter hun af princip altid til cases, hvor der en eller flere kvindelige iværksættere. Det betyder selvsagt ikke. at hun også investerer. Men efter Line Rix’ mening er det vigtigt at fokusere særligt på startups drevet af kvinder, da iværksættermiljøet er domineret af mænd. Det gør, at der er nogle områder, som har for lidt fokus og dermed et stort investeringspotentiale. Det gælder i særlig grad inden for Women’s Health.


I Angella-regi har hun således sammen med syv medinvestorer fra Angella Invest investeret 2,5 mio. kr. i virksomheden KEEPR, der drives af to kvindelige iværksættere. Selskabet har udviklet en platform, der gør det muligt for designbrands at sælge frasorterede designermøbler direkte til forbrugere og virksomheder. 


En af de investeringer, som hun tror stærkt på, er hendes angel-investering i Oasicare, hvor Line Rix også er bestyrelsesforperson. Oasicare er stiftet af to kvindelige iværksættere fra Designskolen i Kolding. Selskabet er på tredje år i gang med at udvikle en helt ny type device, som skal medvirke til at forhindre, at kvinder brister, når de føder. Produktet har globalt potentiale og er et eksempel på en investering inden for sundhed til kvinder. 


”I Oasicare har begge kvindelige founders netop været på barsel i den intensive opstartsperiode. Sådan en investering har for mig således også været et meget aktivt ejerskab, men det gør også, at man er tæt og kan præge investeringen. Det er både lærerigt og spændende,” fortæller Line Rix.

Det er hendes indtryk, at langt de fleste de kvindelige iværksættere, som hun møder, er meget dedikerede og har stærke kompetencer i forhold til produktudviklingen, som de ofte har en tendens til at fokusere mere på end på selve den kommercielle del af forretningen. 


Her har de brug for al den sparring og rådgivning, som en angel investor, som Line Rix kan give dem, der selv har været igennem rejsen som iværksætter. 


”Vi skal som investorer værne om de kvindelige iværksætteres store passion for at udvikle produkter og forsøge at dem redskaberne til at styre økonomi, jura, partnerskab og ikke mindst finansieringen.” 



Investerer ikke kun med henblik på profit

Også Malene Schrøder, medlem af Angella Invest, har som investor fokus på kvinders sundhed. 

Som hun siger:


Den medicinske forskning er domineret af mænd. På verdensplan er det kun fire pct. af de medicinske forskningsbudgetter, der bruges på at udvikle medicin til sygdomme, som kun kvinder rammes af. I kraft af biologien har kvinder en lang række sygdomme, som er relateret til at kunne blive gravide; at skulle føde og at gå i overgangsalderen.


Der er et stort investeringsfelt her i form af ny medicin, nye behandlinger og nye hjælpemidler, hvor jeg som investor ønsker at gøre en forskel.”


Malene Schrøder er datter af Johan Schrøder, der var hovedaktionær og administrerende direktør i medtech-virksomheden Radiometer, som blev solgt til Danaher i 2004. 


Hun har lært meget om at investere og drive virksomhed af sin far. Vel at mærke uden, at han på nogen måde påduttede hende at skulle være interesseret. 


Malene Schrøder er uddannet dyrlæge og har skrevet ph.d. om hjertekarsygdomme i forsøgsdyr, som modeller for mennesker. Bl.a. inspireret af sin far blev hun i 2011 medstifter af virksomheden Fluisense, der oprindeligt skulle udvikle blodprøveteknologi til forsøgsdyr. Undervejs skiftede virksomheden fokus og satsede på blodprøve-teknologi til mennesker, men grundet manglende kapital blev produktet ikke realiseret. 


Derfor blev Fluisense, hvor Malene Schrøder var adm. direktør i syv år, afviklet i 2023. Hendes partner kører dog videre med teknologien til dyr i et nyt selskabs-regi. 

”I alle disse år lærte jeg virkelig meget om, hvad det vil sige at drive virksomhed. Suppleret med den indsigt, som jeg fået fra min far, der siden han solgte Radiometer selv var angel-investor, synes jeg, jeg har meget at tilbyde startups. Bl.a. om at have orden i penalhuset og prioritere tid og penge fornuftigt.”


Malene Schrøder, der somme tider også investerer sammen med sine søskende, har pt. otte aktive investeringer – hovedsageligt inden for healthcare og medtech, og de seneste primært målrettet kvinders sundhed. 


Alle de otte virksomheder er under udvikling – ingen af dem er lukkede eller solgt endnu. 

”Jeg investerer ikke med profit som hovedformål, men med impact som hovedønske. Hvis jeg med et produkt og et team kan gå ind og revolutionere et hovedområde, så vil jeg være stolt, uanset om jeg får mine penge to gange eller fem gange igen.”


Malene Schrøder har ikke meldt sig ind i Angella Invest for at få et deal flow og investere sammen med andre. Hun foretrækker selv at investere i det, hun tror på.


”Men da jeg stoppede i Fluisense, var jeg et sted i mit liv, hvor jeg skulle gøre op med mig selv, hvordan jeg ville bruge min tid fremover. En bekendt inviterede mig ind i Angella Invest. Her har jeg fundet kloge, videbegærlige ligesindede kvinder, som jeg kan tale med om investeringer, om forvaltning af arv og mange andre forhold her i livet, som dukker op, når man er angel-investor og nextgen. Derfor sætter jeg stor pris på netværket”.




Følg med på vores LinkedIn profil, når vi deler ud af læring og nyheder 💜

Comments


bottom of page