top of page

10 kvindelige investorer der inspirerer

Opdateret: 27. aug. 2023I Angella Invest og Dansk Industri har vi et fælles mål om at rette fokus mod den manglende kønsdiversitet i startup-investormiljøet. Derfor har vi i år (2023) lavet en publikation, hvor vi hylder 10 enestående kvindelige angel investorer i Danmark, som kan inspirere andre, særligt kvinder, der ønsker blive angel investor 🙌🏼

Denne artikel er en kort version, men du kan læse publikationen i dens fulde længde her.BAGGRUNDEN FOR PUBLIKATIONEN

"Business angels" eller "angel investorer" er private investorer, der investerer risikovillige ressourcer, både tid og kapital, i unoterede startups eller scaleups 🚀

I dag er ni ud af ti angel investorer mænd, og i Norden går 82% af angel investeringerne til mandlige iværksættere, 12,5% til mixed teams og kun 5,5% til kvindelige iværksættere. Denne skæve fordeling af investeringskapital er bekymrende, især når man tager i betragtning, at hver fjerde iværksætter er kvinde.

Den ulige adgang til kapital har konsekvenser for kvindelige iværksættere, da kapitalen spiller en stor rolle for virksomhedernes overlevelse og vækstmuligheder. Ifølge en analyse fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond får 93% af opstartsvirksomheder deres første eksterne kapital fra angel investorer.

Derfor spiller investeringer fra angel investorer en afgørende rolle for at sikre, at vi ikke går glip af talent, innovation og vækstmuligheder i Danmark. Vi tror på, at hvis vi kan skabe et mere kønsbalanceret investormiljø, vil vi også opnå et mere diversificeret iværksættermiljø, da undersøgelser viser, at kvinder i høj grad ønsker at investere i kvindelige iværksættere.

Desværre er der en række barrierer, der forhindrer kvinder i at kaste sig ud i investeringer. Blandt andet viser udenlandske studier, herunder et større europæisk studie fra 2018 foretaget af brancheorganisationen Business Angels Europe, at der er behov for flere rollemodeller, mere viden og et stærkt fællesskab for ligesindede kvindelige investorer.

Derfor fremviser vi her 10 kvindelige rollemodeller, der inspirerer:


Anne Færch Jørgensen er fuldtidsinvestor med familiefonden ”Færch og Døtre”. Med en kandidatgrad i molekylær og medicinsk biologi fra Roskilde Universitet og en PhD i molekylær biologi fra Københavns Universitet og Novo Nordisk A/S, ser hun mange paralleller mellem startups og forskning: Begge er fyldt med passionerede mennesker og stærk nysgerrighed.


Hun har tidligere brugt sin erfaring som forsker til at screene og analysere store datasæt, hvilket har vist sig uvurderlig i screening af investeringscases. Med Færch og Døtre har hun foretaget flere investeringer i startups og scaleups, herunder seks inden for life science. Anne fokuserer på at investere i virksomheder, der skaber innovative løsninger inden for kvinders sundhed og life science. Hun vurderer virksomheder ud fra deres evne til at identificere og tiltrække talent og bruger sit netværk aktivt i investeringsprocessen.


Gritt Ellesøe er medstifter af InplacementDenmark, ejer af GME Consulting og Bosjoholm Forestry, og en engageret angel investor. Med en HD i finansiering fra Copenhagen Business School og 25 års erfaring inden for den finansielle sektor, har hun omfattende ekspertise inden for finansiering og investeringer. Som angel investor bliver hun drevet af at støtte og styrke virksomheder med dygtige kvindelige eksperter.


Gritt er altid til rådighed for de virksomheder, hun investerer i, og fungerer som en hotline og støtte for disse startups. Hun lægger stor vægt på at sammensætte et stærkt team af investorer og founders med stærke personligheder og profiler, og tror på, at mangfoldighed styrker virksomheder på langt sigt.Helle Monrad-Gylling, angel investor baseret ved Danmarks Tekniske Universitet, er anerkendt for hendes erfaring og indflydelse i startup-økosystemet. Uddannet som kemiingeniør fra DTU og med en bachelor i Business Administration fra Copenhagen Business School, har Helle over 35 års erfaring med innovations- og ledelsesopgaver fra sin tid hos Haldor Topsøe.

Helle blev fuldtidsinvestor i 2020, drevet af et ønske om at hjælpe startups med at opbygge deres virksomheder. Hun er nu en respekteret investor, der generøst deler sin viden, kapital og netværk med de virksomheder hun investerer i. Hendes investeringer er primært inden for cleantech, healthtech og medtech - områder der fremmer grøn omstilling og forbedrer menneskers liv.

Helle sætter en ære i at fremme diversitet i startup-miljøet og har indtil videre investeret i otte internationale selskaber, herunder Go Dogo, Oktogrid, Woodsense, Estabild, Ward 24/7, ZenzeTech, Light Novo og Emograpihics, hvoraf halvdelen har kvindelige founders. I 2023 blev Helle anerkendt som "Rising Star of the Year" på årets Angel Investor Meetup.Jeanette Elgaard Carlsson er en erfaren investor, bestyrelsesformand og rådgiver med en MBA i International Marketing and Management fra Copenhagen Business School, og en executive bestyrelsesuddannelse derfra. Jeanette har over 20 års ledelseserfaring i startups og internationale virksomheder og har opnået succesfulde exits gennem betydelige investeringer, herunder fra sin rolle som administrerende direktør og investor i Froosh, der blev solgt til Fazer Group i 2017.

Jeanette har altid haft en langsigtet tilgang til sine investeringer og fokuserer på bæredygtighed, social impact og sundhed. Hun er et aktivt bestyrelsesmedlem i forskellige virksomheder og samarbejder tæt med ledelsen for at hjælpe dem med at nå deres næste vækststadie.

Jeanette har et dybt personligt engagement i virksomheder, hun investerer i, og hun har et stærkt fokus på teams' erfaringer, track records og ledelsesstile. Hendes interesseområder er sundhed, bæredygtighed, klima og digitalisering, vedvarende energi og healthtech.

Jeanette er også en stærk støtte til kvindelige iværksættere og har et stort ønske om at se mere diversitet i startup-økosystemet. Med 40 virksomheder i sin portefølje og en rolle som mentor, ambassadør og investor i startup-økosystemet, er Jeanette en vigtig aktør og inspirationskilde i det danske startup-landskab.Line Christa Amanda Sørensen er CCO hos Trifork og en erfaren angel investor, med en mastergrad i historie og datalogi samt en Executive MBA fra Henley Business School. Gennem de sidste 15 år har hun investeret i over 30 startups, hovedsageligt i det marked hvor hun bor (Schweiz) og i markeder, hvor hun har stor ekspertise som Danmark, Storbritannien, Golfstaterne og USA.


Line har tidligere arbejdet med intrapreneurship og er særligt fokuseret på DeepTech, FinTech, InsurTech, CleanTech og digital sundhed. Hun lægger vægt på B2B og SaaS-løsninger og fokuserer meget på founderteamet, når hun investerer. Hun er medstifter af Nordic FinTech Angels og er involveret i flere internationale investornetværk. Line ønsker at investere mere i kvindelige iværksættere og håber at se flere mangfoldige teams i fremtiden, især inden for dansk DeepTech.


Line Rix er grundlægger og CEO hos Kit Couture og har en Cand.merc. fra Copenhagen Business School. Hun har investeret i omkring 15 virksomheder siden 2000 og har en særlig interesse for unikke, innovative og skalérbare forretningskoncepter.


Line har også været aktiv i forskellige organisationer, herunder Dansk Industris Digitaliseringsudvalg og Design Denmark, og anvender sine faglige kompetencer og erfaring inden for design og teknologi. Hun lægger vægt på founderens tankegang, risikovillighed og etik ved investeringer.


Line ønsker at bidrage til væksten af kvindelige iværksættere, da hun mener, at de ofte har svært ved at få adgang til kapital, og hun ønsker at bruge sin ekspertise til at hjælpe dem. Hun investerer både aktivt og passivt med en klar exit-strategi for de passive investeringer.Monica Reib er fuldtidsinvestor, rådgiver og bestyrelsesmedlem. Med en juridisk baggrund fra Aarhus Universitet og University of California samt over 20 års erfaring som advokat, besidder Monica en bred og dyb forståelse for erhvervslivet og dets juridiske, kommercielle og finansielle forhold. I 2017 besluttede hun at forlade advokatfirmaet Bech-Bruun for at fokusere på investeringer i startups, bestyrelsesarbejde og rådgivning. Hun har investeret i forskellige startups, herunder Careturner, SMYKBAR, Go-Pen og Tons. Ud over direkte investeringer er hun også angel investor gennem Ugly Duckling Ventures.


Monicas investeringsstrategi fokuserer ikke på brancher, men på virksomheder med potentiale til at skabe en solid forretning og et stærkt team bag sig. Monica er kendetegnet for sin høje faglighed, proaktivitet og evne til at bruge sit netværk, hvilket gør hende til en inspirerende og respekteret investor i angel- og startupmiljøet.Pernille Foss er impact investor og bestyrelsesmedlem. Med uddannelse fra Copenhagen Business School og Stanford University har Pernille altid haft stor interesse for entreprenørskab. Hun har investeret i velgørenhedsprojekter, impact fonde og startups gennem både egne og syndikerede investeringsselskaber.


Pernille investerer i talentfulde individer og virksomheder, der har potentiale til at gøre en positiv forskel i verden. Med omkring 15 aktive investeringer, herunder BYON&, Little House, Nordic Solar, og Kring Ventures, er Pernille altid på udkig efter nye innovative koncepter. Hendes investeringsstrategi er langsigtet, og hun vægter intuition lige så højt som traditionelle forretningsfærdigheder. Pernille er en stærk fortaler for mangfoldighed og håber at inspirere flere kvinder til at blive investorer.Pernille Lynggaard Frandsen er bestyrelsesmedlem og investor. Efter at have arbejdet i sin families virksomhed, Frandsen Group, i 28 år, hvor hun blev COO, valgte Pernille at skifte kurs efter virksomhedens salg i 2020. Hun blev inspireret til at blive investor efter at have deltaget i en angel investeringsuddannelse og brænder for at bidrage til startups ved at tilbyde kapital, netværk, ekspertise og rådgivning.

Pernille investerer i virksomheder på forskellige stadier af deres rejse og er en del af Hands-on Mikrofonden. Hun fokuserer på teamets energi og kemi mellem founders og investorer samt mavefornemmelsen for at opnå de bedste langsigtede resultater. Pernille mener, at flere investorer bør engagere sig og tilbyde kloge penge til startup-virksomheder for at bidrage til deres rejse og gøre en forskel.Phaedria Marie St. Hilaire er CEO og Chief Consultant hos Phaedria Marie Consulting. Hun har en uddannelsesbaggrund inden for kemi, med en ph.d. i bioorganisk kemi og en MBA fra Copenhagen Business School. Hun har også certificeringer inden for bestyrelsesarbejde og executive coaching.

Phaedria brænder for at støtte den næste store idé, der har potentialet til at forandre eller forbedre verden. Hun investerer primært i virksomheder med kvindelige eller minoritets-founders og fokuserer på mangfoldighed og diversitet i produkter, services og ydelser. Som investor ønsker hun at tilbyde kapital, erfaringer og kompetencer for at styrke disse virksomheder og hjælpe dem med at nå deres mål. Phaedria har investeret i virksomheder som My Personal Health Bank, Amilis og Worthmore. Ud over at være en angel investor er hun medstifter af ProWoc (Professional Women of Colour), der arbejder for at fremme inklusion og mangfoldighed i dansk erhvervsliv. 


Vi håber, at du blev inspireret af disse fantastiske kvinder! 🙋‍♀️


Husk at som angel investorer er der mange måder at være investor på - men du skal finde din egen vej, der passer til netop dig. Og det er lige præcis det, der er så spændende som angel investor 😀


 

Publikationen støttes af andre partnere i det danske iværksætterøkosystem, herunder Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), PreSeed Ventures, Mazanti-Andersen og Antler. Sammen arbejder vi på at fremme kønsdiversiteten inden for iværksætteri og især med fokus på investormiljøet. Denne artikel er støttet af Industriens Fond.


91 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page