top of page

Helle Monrad-Gylling - en kvindelig investor der inspirerer (2023)

Opdateret: 30. okt. 2023


Angel investor


UDDANNELSE

Kemiingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet, bachelor i Business Administration (BBA), Organisational Leadership and Strategic Planning fra Copenhagen Business School.



MOTIVATIONEN FOR AT BLIVE INVESTOR

”Det, der driver mig mest, når jeg investerer, er det brændende ønske om at hjælpe startups med at opbygge deres virksomhed.”


Sådan lyder det fra Helle Monrad-Gylling, når hun fortæller om sin motivation for at være angel investor.


I 2020 skiftede Helle som 56-årig sit faste job ud med en tilværelse som angel investor. Motivationen og ideen opstod efter 35 års arbejde hos ingeniørvirksomheden Haldor Topsøe. Helle havde arbejdet som projektleder på store og komplekse projekter for Topsøe i Kina, Brasilien og USA. Hendes primære opgave hos Haldor Topsøe var at være ”entreprenør i virksomheden”, hvor hun skulle hjælpe med at tage projekter fra idé-stadiet til fuld drift. Erfaringen med at skabe succesfulde nye projekter og forretningsområder gav hende mod til at tage skridtet og blive fuldtids angel investor. Hun kan give sin viden, læring og erfaring videre til startups. Det kan være, hvordan man får teams til at samarbejde, og hvordan man finder ud af, hvad der er kritisk på hvilke tidspunkter, når man bygger en virksomhed op.


I dag investerer Helle i startups og rådgiver dem. Her bidrager hun med sit netværk og erfaringer. Mangfoldige teams er hendes store fokus for at fremme diversitet. Som investor bidrager hun med tid, kapital og netværk for at sikre virksomhedernes vækst. Hun er en stærk ambassadør for de startups, hun investerer i og aktivt promoverer deres produkter og virksomheder.


Som angel investor drives hun af at møde passionerede mennesker med gode idéer og dedikation. Vigtigst er et velfungerende team, tillid og samarbejde. Hun er medlem af forskellige business angel-netværk og DTU Science Parks mentor-netværk. Hun investerer primært inden for cleantech, healthtech og medtech, som er områder, der fremmer grøn omstilling og forbedrer menneskers liv. Helle har bestyrelsesposter og deltager i advisory boards for at støtte sine investeringer. Hun lægger vægt på at investere i virksomheder med kvindelige founders for at fremme diversitet og bidrage til at ændre det eksisterende investeringsmiljø, der ofte er udfordrende for kvinder. Hun har selv oplevet at være den eneste kvinde i alle bestyrelseslokaler og i hele sin karriere, så hun ved fra egne erfaringer, at det er et område, der skal styrkes. Hun leder efter stædige og visionære founder-teams, der har potentialet til at opbygge succesfulde virksomheder.


Helle har indtil videre investeret i otte selskaber med internationalt potentiale og fokus på deep tech. Hendes investeringer inkluderer Go Dogo, Oktogrid, Woodsense, Estabild, Ward 24/7, ZenzeTech, Light Novo og Emograpihics, hvoraf halvdelen har kvindelige founders.



JURYENS BEGRUNDELSE FOR VALG AF VINDEREN, HELLE MONRAD-GYLLING:

Helle er en anerkendt og erfaren fuldtidsinvestor med base på DTU. Hun bringer dyb faglig og kommerciel indsigt som kemiingeniør og 35 års innovations- og ledelseserfaring fra Haldor Topsøe. Hun er respekteret blandt iværksættere og medinvestorer og deler generøst sine ressourcer som kapital, viden og netværk. Hun er også en professionel og kompetent lead investor. Hendes fokus på at ændre kønsubalancen i startupmiljøet, herunder særligt i STEM-miljøet, bidrager til juryens valg af hende som en investor, der inspirerer. I 2023 blev Helle udnævnt som ”Rising Star of the Year” på årets Angel Investor Meetup – en anerkendelse som juryen kun kan bakke op om!

 

BAGGRUNDEN FOR PUBLIKATIONEN

"Business angels" eller "angel investorer" er private investorer, der investerer risikovillige ressourcer, både tid og kapital, i unoterede startups eller scaleups 🚀

I dag er ni ud af ti angel investorer mænd, og i Norden går 82% af angel investeringerne til mandlige iværksættere, 12,5% til mixed teams og kun 5,5% til kvindelige iværksættere. Denne skæve fordeling af investeringskapital er bekymrende, især når man tager i betragtning, at hver fjerde iværksætter er kvinde.

Den ulige adgang til kapital har konsekvenser for kvindelige iværksættere, da kapitalen spiller en stor rolle for virksomhedernes overlevelse og vækstmuligheder. Ifølge en analyse fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond får 93% af opstartsvirksomheder deres første eksterne kapital fra angel investorer.

Derfor spiller investeringer fra angel investorer en afgørende rolle for at sikre, at vi ikke går glip af talent, innovation og vækstmuligheder i Danmark. Vi tror på, at hvis vi kan skabe et mere kønsbalanceret investormiljø, vil vi også opnå et mere diversificeret iværksættermiljø, da undersøgelser viser, at kvinder i høj grad ønsker at investere i kvindelige iværksættere.

Desværre er der en række barrierer, der forhindrer kvinder i at kaste sig ud i investeringer. Blandt andet viser udenlandske studier, herunder et større europæisk studie fra 2018 foretaget af brancheorganisationen Business Angels Europe, at der er behov for flere rollemodeller, mere viden og et stærkt fællesskab for ligesindede kvindelige investorer.


I Angella Invest og Dansk Industri har vi et fælles mål om at rette fokus mod den manglende kønsdiversitet i startup-investormiljøet. Derfor har vi i år (2023) lavet en publikation, hvor vi hylder 10 enestående kvindelige angel investorer i Danmark, som kan inspirere andre, særligt kvinder, der ønsker blive angel investor 🙌🏼


Du kan læse hele publikationen her.

 

Publikationen støttes af andre partnere i det danske iværksætterøkosystem, herunder Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), PreSeed Ventures, Mazanti-Andersen og Antler. Sammen arbejder vi på at fremme kønsdiversiteten inden for iværksætteri og især med fokus på investormiljøet. Denne artikel er støttet af Industriens Fond.




13 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page