top of page

Lisbeth Chawes: "Det handler om kloge penge"

Interview d. 22. september 2023 af Louise Bech Junge


Med erfaring fra at bygge tech-virksomheder kommer Lisbeth Chawes med kloge penge, når hun går ind som angel investor i startups. Hendes investeringsstratgi er klar: Der skal være en kvindelig nøglefigur, og der skal være impact. Målet er at lave fem investeringer inden hun om syv år fylder 50 år. Dyk ned i Lisbeths spændende rejse inden for angel investeringer her 🤩


Fortæl lidt om dig selv

Jeg er Lisbeth Chawes, en 43-årig iværksætter, forretningsudvikler og investor. Jeg har to børn på 13 og 15 år, og er gift med min meget entreprenante mand, som jeg også har bygget virksomheder med. Min opvækst var præget af selvstændige forældre, og jeg var omgivet af teknologi, takket være mine to brødre. Det var derfor helt naturligt, at jeg selv skulle være iværksætter – og at det blev inden for tech 🤖


Efter at have færdiggjort min uddannelse i 2004, blev jeg involveret i ASP-foreningen via mit arbejde i FDIH, hvor jeg mødte en del entreprenante individer, hvoraf flere af dem i dag er kendt som unicorn-iværksættere. De møder har helt klart betyder meget for min videre rejse ind i iværksætteriet.


Senere stiftede jeg min egen virksomhed, hvor jeg arbejde som konsulent, indtil jeg blev del af virksomheden Redantenna, som var på en mission for at revolutionere musiksalget. Det blev min første investering, hvor jeg gik ind som co-founder og CEO. Det var en vild rejse, hvor vi skaffede funding, var rundt i hele Europa, Silicon Valley og blev mor for første gang, indtil Spotify indtog markedspositionen med streaming af musik.


Efterfølgende blev jeg en del af Komfo, en social media management virksomhed, indtil 2018, hvor det blev solgt. I dag er jeg CCO hos lærings- og investeringsplatformen DoLand, hvor fokus er at demokratisere adgangen til bæredygtige investeringer til private og ikke mindst virksomheder, der vil i gang med at arbejde mere strategisk med impact og ikke mindst skabe medarbejderengagement.


Jeg har desuden i mange år været tilknyttet som business mentor i Innovationsfonden, og er blevet eksponeret for mange spændende startups. Så da jeg efter salget af Komfo kunne mærke, at der skulle ske noget nyt – jeg havde en fin økonomi og mine børn var blevet større – så blev det naturligt for mig at kigge ind i at blive angel investor.Hvorfor ville du gerne investere i opstartsvirksomheder?

Min motivation for at investere i opstartsvirksomheder er flerfoldig:

  1. Erfaring som Iværksætter: Jeg har selv startet virksomheder, hvilket har givet mig værdifulde erfaringer. Denne indsigt ønsker jeg at bringe videre til andre iværksættere. Jeg stræber efter at omdanne de "dumme penge", jeg selv oplevede at få ind som iværksætter, til "kloge penge" for andre 🧠

  2. Energi: Jeg ser mig selv som en 'energizer'. Jeg bringer energi til bordet, og det er netop den energi, mange iværksættere har brug for på deres rejse.

  3. Køn og Teknologi: Som kvinde føler jeg en dyb motivation i at ændre retorikken i tech-branchen, især når det kommer til sproget omkring skaleringsrejsen, som mange kvinder ikke kan se sig selv i. Kvinder har så meget at tilbyde og kan skabe enorm impact. Jeg vil gerne være med til at ændre det narrativ, så flere kvinder kan se sig selv inden for tech-verdenen og føle sig hjemme her.

  4. People, Profit og Planet: Jeg tror fast på, at man kan forene disse tre aspekter i forretning. Jeg ønsker at vise, at man kan opbygge virksomheder, der tager hensyn til mennesker, giver økonomisk afkast og samtidig er ansvarlige over for vores planet.


Hvordan kom du i gang?

Min tilgang har altid været "learning by doing". Selvom jeg tog kontakt til nogle i mit netværk for vejledning, vidste jeg inderst inde, at jeg som person skulle prøve tingene selv for virkelig at forstå dem. Og ja, jeg lavede mange fejl undervejs. Men hver fejl blev en læring, og med tiden er jeg blevet mere sikker i mine investeringsbeslutninger.Har du lavet en investeringsstrategi?

Ja, jeg har 100% udviklet en investeringsstrategi. Først og fremmest investerer jeg kun i virksomheder, hvor der er en kvinde i ledelsen eller som co-founder 🙋‍♀️


Dernæst er impact er også centralt for min investeringsstrategi. Jeg vil se en reel forandring og positiv indflydelse gennem de virksomheder, jeg investerer i.


Selvom jeg er åben over for at støtte virksomheder i deres tidlige faser, er det vigtigt for mig, at der allerede er noget konkret på plads. Der skal være mere end bare en idé – der skal være en MVP (Minimum Viable Product) og nogle pilotprojekter. For mig betyder det, at virksomheden allerede har foretaget nogle skridt mod validering af deres koncept og kan demonstrere, at der er potentiale for fremtidig vækst og succes.


Til sidst tror jeg stærkt på aktiv involvering. Så jeg skal kunne bringe noget værdi ind i den virksomhed, jeg investerer ind i.Hvad vil du investere i?

Jeg har en naturlig forkærlighed for tech, AI og grønne investeringer qua min erfaring.


Men samtidig er jeg også meget bevidst om, at jeg skal turde bevæge mig uden for min comfort zone. Jeg tror på, at der er værdi i at udfordre mig selv og se på cases, der måske ligger uden for de traditionelle områder, jeg normalt ville investere i.


At træde ud af min komfortzone giver mig mulighed for at opdage nye muligheder, tilegne mig ny viden og skabe diversitet i min investeringsportefølje. Det handler om balance mellem det velkendte og det ukendte, og jeg er altid nysgerrig efter at lære.Noget du IKKE vil investere i?

Jeg må indrømme, at jeg ikke har brugt meget tid på at tænke over, hvad jeg specifikt ikke vil investere i. Dog er der visse ting, jeg holder mig væk fra baseret på min erfaring ✋


For eksempel investerer jeg ikke i solo-founders. Ikke fordi jeg ikke anerkender deres passion eller drive, men fordi jeg dybt tror på, at man ikke kan klare det hele alene. At drive en virksomhed kræver forskellige færdigheder, erfaringer og perspektiver, og jeg mener, at en solo-founder kan blive en hæmsko på den lange bane. Det er vigtigt for mig, at de virksomheder, jeg investerer i, har et stærkt team bag sig, som sammen kan tackle de udfordringer, der vil komme.Hvad er din investeringsstørrelse?

Min investeringsstørrelse har indtil nu været mellem 20.000 kr. og 500.000 kr. Men for mig handler det ikke så meget om det specifikke beløb, det er meget op til den enkelte case.


Jeg har sat penge til side til de fem investeringer, jeg gerne vil lave inden fylder 50 år, så jeg har en dedikeret pulje til rådighed.
Hvordan er din rolle som investor?

Som investor har jeg en meget proaktiv tilgang. Jeg er ikke kun interesseret i at placere mine penge; jeg ønsker at bidrage aktivt til virksomhedens succes 🤝 Derfor går jeg ofte ind med en håndgribelig rolle, for eksempel i bestyrelsen eller som konsulent/advisor. Eksempelvis har jeg et ugentligt kald med en af mine investeringer, hvor jeg giver dem sparring.


Jeg tror på, at det er afgørende for iværksættere, især i de tidlige stadier, at have en stærk støtte, der kan guide dem.Bestyrelsesarbejde: var det et krav/ønske for dig?

For mig er bestyrelsesarbejde ekstremt relevant lige nu. Det giver mig mulighed for at være aktiv og virkelig bidrage til en virksomheds vækst og retning. Men det er også vigtigt at være realistisk omkring sin tidskapacitet. Når jeg når op til fem investeringer, kan det godt være, at jeg må tage stilling til, hvor meget tid jeg reelt kan dedikere til bestyrelsesarbejde.


Når flere investorer går sammen i et syndikat, er det ikke afgørende for mig, at det nødvendigvis skal være mig, der tager en bestyrelsesrolle. Det vigtigste er, at den rigtige person går ind aktivt og bidrager.


Jeg kan godt lide, at man i bestyrelsen sætter sig ned sammen og taler om den enkeltes kompetencer. Ser man udelukkende på folks LinkedIn, får man et indtryk af deres professionelle baggrund, men det er ikke altid en sand repræsentation af, hvad de i virkeligheden kan tilbyde. Derfor har jeg altid vægtet vigtigheden af at have åbne samtaler om, hvad hver enkelt person kan bidrage med. Det gør det lettere at forstå hinanden og finde måder at hjælpe hinanden på.Hvor mange investeringer har du lavet/vil du lave?

Jeg har sat mig et mål om at lave fem investeringer, inden jeg fylder 50 år - indtil videre har jeg foretaget to investeringer. Jeg tager mig god tid til at finde de rigtige investeringer ⏳Hvor meget tid bruger du på det?

Det svinger, men i perioder bruger jeg en del tid. Det gjorde jeg eksempelvis i foråret.


Jeg er for nylig blevet en del af DoLand på fuldtid, så det er klart, at jeg fremover vil bruge langt det meste af min tid her. Men det at være en del af investeringsøkosystemet som angel investor tilfører så meget relevant værdi i form af energi og netværk, så det vil jeg også gerne dyrke.Hvad forventer du at få ud af at investere i opstartsvirksomheder?

Selvfølgelig er der altid håbet om et finansielt afkast. Men givet den tidlige fase af de virksomheder, jeg investerer i, er jeg fuldt ud bevidst om, at det er en høj-risiko investering ⚠️


Men det handler nok også meget om, at jeg gerne vil give tilbage og bidrage med min viden. Jeg har selv stået i stifterens sko, har haft hænderne nede i mulden, og ved, hvor udfordrende det kan være. Jeg føler, at jeg kan tilbyde en dybere forståelse og støtte, netop fordi jeg har været en del af både startups og scaleups. Jeg kan give mere end blot kapital; jeg kan give indsigt og vejledning baseret på egne oplevelser.


For mig er det en ære og et privilegium at kunne bruge min viden og erfaring til at hjælpe andre iværksættere på deres rejse.Hvad er det bedste ved at investere i opstartsvirksomheder?

Det er al den energi og glæde man kan give og få fra passionerede mennesker 💜Investerer du stadig - og hvordan er det gået?

Ja, jeg investerer stadig. Men som med alle investeringer, især i opstartsvirksomheder, kan der være op- og nedture. For nylig lukkede Eat Grim, min første investering, hvilket selvfølgelig er skuffende. Men med til historien hører jo også, at de lykkedes med at skabe en utrolig spændende virksomhed, og det har jeg lært meget af.


Min anden investering, Aris Robotics, klarer sig rigtig godt. Jeg kom ind med min investering i år, og de har været i drift i to år. Det er utroligt opmuntrende at se, hvordan de vokser og udvikler sig.

Jeg har været bevidst om ikke at skynde mig med at foretage investeringer, og det tempo har passet mig rigtig godt. Jeg har bemærket, at mange af de muligheder, jeg ser, kommer fra de samme kredse, og jeg er ivrig efter at udvide mit netværk og se flere muligheder.Nogle gode råd eller andet, som du gerne vil dele?

Mine bedste råd kommer her 👇

  • Start i det små: Det er vigtigt ikke at kaste sig ud i noget stort med det samme, især hvis du er ny i investeringsverdenen. Begynd med en mindre investering, hvor du kan få føling med processen, og hvor du kan tilegne dig viden og erfaring undervejs. Overvej instrumenter som warrants.

  • Mennesker først: Alt i denne branche handler om mennesker. Når du overvejer en investering, skal du fokusere meget på de teams, du går ind i. Hvordan fungerer de sammen? Hvilken energi og passion bringer de til bordet? Menneskelige relationer og hvordan teamet arbejder sammen er ofte lige så vigtigt, hvis ikke vigtigere, end selve ideen bag virksomheden.

  • Husk forretningen: Selvom det er vigtigt at fokusere på mennesker og relationer, må man ikke glemme, at det også er en forretning. Det er essentielt at have klare målsætninger og forventninger til dine investeringer. Sørg for at skabe og følge op på disse målsætninger for at sikre, at både du og virksomheden bevæger jer i den rigtige retning.299 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page