top of page

Marie-Louise Bjerg: Exit - og hvad så?

Opdateret: 18. dec. 2023

Interview d. 7. december 2023 af Louise Bech Junge

Marie-Louise har været på en fantastisk rejse med at bygge virksomhed med sin mand, hvor LEAN-metoden og en åben og tillidsfuld kultur var afgørende for virksomhedens succes. Efter 14 år på posten som adm. direktør i virksomheden, solgte Marie-Louise og manden virksomheden, og det åbnede op for helt nye spørgsmål som: "Hvad skal jeg så nu?"


Det har bl.a. ledt til Exit-gruppen i Angella Invest, som du kan læse om her i artiklen.Fortæl lidt om dig selv

Jeg hedder Marie-Louise Bjerg, jeg er 57 år gammel og er uddannet civilingeniør. Jeg har bl.a. arbejdet som rådgivende ingeniør og som brandteknisk rådgiver med brandsikring af bygninger og brandfarlige anlæg, har været med til at lave lovgivning og været sagsbehandler.


Da jeg møder Lars, min mand, er han allerede ejer af Mountain Top Industries, der designer og producerer specialudstyr til pick-up biler 🛻 Da Mountain Top Industries på et tidspunkt skulle bygge nyt domicil bød muligheden sig for, at jeg hoppede med på rejsen og stod for det projekt qua min baggrund. Det skal siges, at det var vigtigt for mig, at jobbet passede til mig og mine kompetencer. 


På det tidspunkt havde virksomheden ikke voldsomt stort overskud, så det var nervepirrende at påtage sig den risiko, at vi nu begge var uden sikkerhedsnet, men vi kastede os ud i det. Vi startede i 2004 i en gammel bygning med 15 medarbejdere.


I 2006 stod det nye domicil i Frederikssund færdigt og virksomheden flyttede ind. Det gik rigtig godt indtil finanskrisen ramte, som tog virkelig hårdt på virksomheden. Vi kunne se, at vores pipeline gik i stå, for når der ikke bliver solgt nye biler, så sælger Mountain Top heller ikke nogen produkter. Så vi blev tvunget til at tage et skridt tilbage og tænke: ”Hvad gør vi så?” 🤷‍♀️


Det tvang os til at gentænke organisationen og alle vores processer. Vi fik lavet nye IT-systemer, fik en del nye certificeringer og gjorde generelt en stor indsats for at optimere virksomheden. I den proces kom vi med i nogle projekter i Dansk Industri, der var finansieret af Industriens Fond, som bl.a. omhandlede LEAN. Det blev en øjenåbner for os, da vi finder ud af, at LEAN-metoden er dét der passer perfekt til os som direkte leverandør til bilproducenterne. Vi var gennem 13 LEAN-værktøjer i projektperioden på fire år, og lærte gennem research hos virksomheder, der havde implementeret værktøjerne, hvad der virkede, og hvordan det kunne bruges hos os. I den periode vækstede vi rigtig meget, så effektiviseringerne åbnede blot muligheder og var ikke en trussel for medarbejderne, så vi fik samtidig skabt en rigtig god kultur, der bar præg af tillid og åbenhed.


Vi vækstede årligt ca. 30% på både top og bund i mange år, og den vækst kom sig uden tvivl af det gode fundament, vi havde fået skabt, hvor medarbejdere følte ansvarlighed og ejerskab, samtidig med at det var vigtigt for os at Mountain Top Industries var et rart og godt sted at arbejde.


Vi er og var markedsledende i Europa, og næste step ville være at gå ind i USA. Det skal siges, at da jeg møder Lars, da har Mountain Top Industries allerede forsøgt sig med USA, da vi var 15 medarbejdere, men fordi det kræver så enormt mange ressourcer og dedikation at komme ind på det marked, valgte vi i 2005 at lukke det ned igen, fordi vi havde så travlt med produktudvikling og produktion i Europa. Så da vi nu stod overfor at skulle indtage USA igen, vidste vi, at det ville kræve en kæmpe indsats – og at det ikke skulle være vores rejse. Så derfor var vi enige om at sætte virksomheden til salg, efter en lang beslutningsproces.


Vi havde igennem årene fået henvendelser fra flere virksomheder, der viste interesse i at købe Mountain top Industries, så vi var ret sikre på, at vi nok skulle finde en køber, men vi skulle finde den rigtige. Vi ville gerne sælge til nogen, der ville bevare den gode kultur og ånd i virksomheden, så livsbeslutningen blev taget og det endte så med et salg af aktiemajoriteten til Axcel i 2017. I 2018 stoppede jeg som adm. direktør efter 14 år på posten.


I tiden efter Mountain Top Industries begyndte jeg at lave bestyrelsesarbejde, hvor jeg bl.a som bestyrelsesleder har været med til en exit i en af virksomhederne. Desuden begyndte jeg at lave nogle investeringer i startups. Jeg har ofte investeret med hjertet, og min fejl har nok været, at jeg skulle have grebet det mere metodisk an, da det ikke er gået lige godt hver gang. Når jeg ser tilbage, har nogle investeringer fået alt for mange penge uden løbende at skulle levere resultater, så de er ikke gået super godt. Men så er jeg blevet det klogere 🤓Hvad motiverer dig til at blive angel investor?

Dét, der motiverer mig, er gode idéer, der kan skabe forandring, udført af nogle gode teams. Siden jeg startede som angel investor, og efter jeg har deltaget på Angella Invest Investor Acadamy, er jeg blevet noget klogere på, hvad jeg skal kigge efter, hvor forandring og impact vejer tungt for mig.Har du lavet en investeringsstrategi?

Tidligere har jeg nok ikke haft en decideret investeringsstrategi, men Lars og jeg har haft en form for domæneviden i de fleste investeringer, vi har lavet sammen. Vi har dog også fundet ud af, at vores interesser, når det kommer til investeringer, adskiller sig fra hinanden – jeg er i højere grad fokuseret på impact. Det har resulteret i, at jeg nu går og tænker over, hvordan min personlige investeringsstrategi skal se ud fremadrettet.Hvad vil du gerne investere i?

Jeg vil gerne investere i bl.a. Women’s Health, fordi det er et overset område, hvor der virkelig kan rykkes noget. Den danske startup Measurelet er et godt eksempel på en virksomhed, som løser et meget konkret problem og til med frigiver varme hænder – de er et meget godt billede på, hvad jeg finder interessant 💡


Jeg vil gerne investere i fysiske produkter, der kan gøre en forskel – det er også her, jeg har mest erfaring og kan bidrage med viden, da jeg jo har været vant til at arbejde med hele værdikæden i en produktionsvirksomhed.Du kan taget initiativ til Exit-gruppen hos Angella Invest - kan du fortælle lidt om den?

Motivationen kommer på baggrund af, at jeg selv har savnet et forum med sådan nogle som mig. Jeg stod efter vores exit af virksomheden og tænkte: ”Hvad skal der ske nu?”


I tiden efter blev jeg kontaktet af alle mulige, som havde gode idéer og forskellige intentioner, og det var ikke altid rart at være i. Jeg gik naturligt selv lidt under radaren efter vores exit – og det tror jeg, der er mange, der gør.


Jeg kunne godt tænke mig, at exit-gruppen blev et sted, hvor potentielle og nuværende exittere samles, når man har brug for personlig sparring, så man sikrer, at man tager beslutningen på et mere oplyst grundlag på det personlige plan – og ikke nødvendigvis bare ud fra et kommercielt perspektiv, hvor man jo har dygtige rådgivere hyret ind til at hjælpe med at håndtere processen. Det er en livsbeslutning, som du tager, som kræver tid. For mit eget vedkommende var det en proces, hvor vi igennem en 3-årig periode jævnligt diskuterede fordele og ulemper inden vi tog den endelige beslutning om et salg.


Jeg synes, man er meget alene i en exit-proces, fordi man ikke må dele noget, og alt er hemmeligt. Så håbet er, at vi kan skabe et trygt rum, hvor der er plads til sparring, og vi kan hjælpe hinanden med at finde ud af, hvad der er det rette for den enkelte.


Det handler også om at skabe et fællesskab i og med at os, der har været ejerledere, typisk kommer fra nogle stærke fællesskaber i de virksomheder, vi har bygget – og det mister man jo, når man laver en exit. Jeg tror, mange kan relatere til følelsen af, at man gerne vil skabe noget sammen med andre. Det kunne jo også være at investere sammen, som jeg bestemt også tænker, skal være en del af gruppens formål.Hvem er Exit-gruppen for?

Exit-gruppen er for dem der overvejer, om de skal lave en exit af deres virksomhed, dem der er i exit-processen, og dem der har lavet en exit.


Idéen er at skabe et forum, et fortrolig rum, hvor nuværende og tidligere ejerledere kan sparre med hinanden. Jeg tror, mange oplever, at processen – både før, under og efter exit – kan være ret ensom, fordi det hele er kommercielt orienteret, mens der ikke tages så meget hensyn til de mere personlige overvejelser omkring en exit.Hvad har været den største læring (indtil videre) i rejsen til at blive business angel?

Det har nok været, at angel investeringer, som alt andet, er er en disciplin, man skal sætte sig ind i og lære. Der er rigtig mange spændende startups, som man hurtigt kan blive meget begejstret for, og når begejstringen er der, så skal man gøre sit hjemmearbejde. Er det også en god investering, når du kigger dybere ind i maskinrummet?


Jeg kan på det varmeste anbefale, at man tager Angella Invest Investor Academy for at blive klogere og klædt godt på.


36 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page