top of page

Pernille Lynggaard Frandsen - en kvindelig investor der inspirerer (2023)

Opdateret: 30. okt. 2023


Bestyrelsesmedlem og investor


UDDANNELSE

Akademiøkonom fra Aarhus Business College og bestyrelsesformandsuddannelsen fra Aarhus BSS.



MOTIVATIONEN FOR AT BLIVE INVESTOR

”Som investor ønsker jeg at forstærke den energi og entusiasme, som iværksættere besidder. Alle startups har brug for nogen, der tror på dem og deres produkt – fra at tilbyde tryghed til at give rådgivning. Det er dette, som jeg gerne vil bidrage med, når jeg investerer.”


Sådan lyder det fra Pernille, når man spørger hende, hvorfor hun blev investor.


Pernille er barn af en iværksætterfamilie, hvor hendes far startede virksomhed i familiens kælder. Efter mange års opbygning gik de fra at leve af hendes mors lærerløn til at have en trecifret millionomsætning. Efter at have arbejdet 28 år i familievirksomheden Frandsen Group, de sidste år som COO, valgte Pernille at skifte kurs, efter virksomheden blev solgt i 2020. Med sin omfattende erfaring fra alle afdelinger og aspekter af en produktionsvirksomhed var Pernille nu klar til nye udfordringer.


Hun blev inspireret til at blive investor efter at have deltaget i en angel investeringsuddannelse. Pernille brænder for at engagere sig i flere virksomheder samtidigt og investerer derfor i startups. Som investor bidrager hun med kapital, netværk, ekspertise og rådgivning til iværksættere på forskellige stadier af deres virksomhedsrejse. Pernille er en del af Hands-on Mikrofonden, der har et unikt økosystem bag sig, hvor startups bliver hjulpet fra pitch til eventuel investering og i årene efter. Pernille er en af de aktive investorer i fonden og har selv investeret i to virksomheder, hvor hun er lead investor: Roccai og Thea Tools. Roccai er en tech-startup med tre kvindelige founders.


En fællesnævner for de virksomheder, som Pernille har investeret i, er teamets energi. Hun fokuserer ikke på specifikke brancher, men tror på, at den gode kemi mellem founders og investoren samt mavefornemmelsen er afgørende for at opnå de bedste resultater på lang sigt. Founderteamet skal være dybt funderet i deres kerne og have styr på strategi, produkter, IP-rettigheder og markedsposition, men samtidig være lydhøre over for input. Hun har en filosofi om, at hun skal være åben for at investere i virksomheder i alle brancher, som giver ny læring og inspiration. Dog er det vigtigt for hende, at de er åbne for diversitet, hvis de ikke allerede er det, samt have et miljøbevidst perspektiv.


Aktive investorer kan, i modsætning til banker, tilbyde rådgivning, hjælp og engagement. Derfor er det ifølge Pernille vigtigt, at der kommer flere investorer, der investerer kloge penge i startup-virksomheder. Som Pernille siger, så engagerer man sig som investor i at tage rejsen sammen med virksomheden.


JURYENS BEGRUNDELSE FOR VALG AF VINDEREN, PERNILLE LYNGGAARD FRANDSEN:

Pernille, tidligere CEO i en iværksætterfamilievirksomhed, er nu en aktiv investor. Hun laver både direkte angel investeringer samt investerer via Hands-on Mikrofonden. Pernilles forståelse for rollen som virksomhedsejer samt engagement i investeringer værdsættes af juryen og medinvestorer. Hun er en inspirerende rollemodel for, hvordan man efter eget exit i familievirksomheden, nu viser vejen for at give tilbage og samtidigt investerer i sig selv!

 

BAGGRUNDEN FOR PUBLIKATIONEN

"Business angels" eller "angel investorer" er private investorer, der investerer risikovillige ressourcer, både tid og kapital, i unoterede startups eller scaleups 🚀

I dag er ni ud af ti angel investorer mænd, og i Norden går 82% af angel investeringerne til mandlige iværksættere, 12,5% til mixed teams og kun 5,5% til kvindelige iværksættere. Denne skæve fordeling af investeringskapital er bekymrende, især når man tager i betragtning, at hver fjerde iværksætter er kvinde.

Den ulige adgang til kapital har konsekvenser for kvindelige iværksættere, da kapitalen spiller en stor rolle for virksomhedernes overlevelse og vækstmuligheder. Ifølge en analyse fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond får 93% af opstartsvirksomheder deres første eksterne kapital fra angel investorer.

Derfor spiller investeringer fra angel investorer en afgørende rolle for at sikre, at vi ikke går glip af talent, innovation og vækstmuligheder i Danmark. Vi tror på, at hvis vi kan skabe et mere kønsbalanceret investormiljø, vil vi også opnå et mere diversificeret iværksættermiljø, da undersøgelser viser, at kvinder i høj grad ønsker at investere i kvindelige iværksættere.

Desværre er der en række barrierer, der forhindrer kvinder i at kaste sig ud i investeringer. Blandt andet viser udenlandske studier, herunder et større europæisk studie fra 2018 foretaget af brancheorganisationen Business Angels Europe, at der er behov for flere rollemodeller, mere viden og et stærkt fællesskab for ligesindede kvindelige investorer.


I Angella Invest og Dansk Industri har vi et fælles mål om at rette fokus mod den manglende kønsdiversitet i startup-investormiljøet. Derfor har vi i år (2023) lavet en publikation, hvor vi hylder 10 enestående kvindelige angel investorer i Danmark, som kan inspirere andre, særligt kvinder, der ønsker blive angel investor 🙌🏼


Du kan læse hele publikationen her.

 

Publikationen støttes af andre partnere i det danske iværksætterøkosystem, herunder Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), PreSeed Ventures, Mazanti-Andersen og Antler. Sammen arbejder vi på at fremme kønsdiversiteten inden for iværksætteri og især med fokus på investormiljøet. Denne artikel er støttet af Industriens Fond.




14 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page