top of page

Rikke Clausen: Med klimaet i centrum 🌎

Interview d. 23. november 2023 af Louise Bech Junge

Rikke er investor, kreativ, tidligere kaffebar-ejer og initiativ-tager til Klimagruppen i Angella Invest. Læs her om Rikkes mision for at rykke på klima-problematikkerne ved at investere i innovative startups.Fortæl lidt om dig selv

Mit navn er Rikke Clausen, jeg er oprindeligt fra Fyn, men bor på Frederiksberg med min teenage-søn. Min karrierevidde afspejler min generalist-tilgang til livet, præget af en bred vifte af interesser 👐


Jeg er uddannet grafisk designer fra Designskolen Kolding, hvilket nærede min kreative side i mange år, indtil jeg besluttede, at jeg skulle prøve noget nyt og mere meningsfyldt for mig. Derfor arbejdede jeg tre år hos Røde Kors som udviklingskonsulent. Derefter udlevede jeg min drøm som iværksætter og byggede og drev min egen café "Den Gode Kaffebar" på Frederiksberg, som jeg solgte for halvandet år siden.


Jeg har altid været ivrig efter at lære mere, hvilket har ført mig til en række kurser i ledelse, en master i oplevelsesledelse fra RUC, en certificering som business coach og kurser i ESG og bæredygtighed på CBS. Derudover har jeg deltaget i Angella Invest Investor Academy, som jeg har været virkelig glad for. Til januar tager jeg igen en tur på CBS. Det giver mig et kick at lære nyt. 


Ved siden af har jeg handlet med aktier i 15-20 år, hvilket startede da min far solgte sin virksomhed på Fyn for 20 år siden, hvor vi børn arvede en aktieportefølje hver. Dét der begyndte som en forpligtelse, som jeg ikke rigtig kunne identificere mig med, voksede til at blive en interesse, jeg kunne præge i den retning, jeg brænder for. Jeg har siden aktivt forvaltet porteføljen, som oprindeligt bar præg af min fars præferencer for industrier, råvarer og cyklisk forbrug. Jeg tog bevidste valg og ryddede op i porteføljen, skiftede fokus fra virksomheder som f.eks. Mærsk og fra fossile brændstoffer til teknologi, medicinal og klima, hvilket femdoblede dens værdi.


Min forretningsforståelse, som jeg fået ind ved middagsbordet fra min fars tid som virksomhedsejer, har hjulpet mig med at fastlægge en klar investeringsstrategi for mit A/S. Jeg arbejder tæt sammen med min bestyrelse omkring mine investeringer. Sammen med den har jeg besluttet at investere en fjerdedel af porteføljen i startups indenfor klima, biodiversitet, regenerativ økonomi og cirkulære forretninger. Nogle vil måske se det som risikofyldt, men det er det helt rigtige for mig, og når der reelt er stor risiko for at tabe pengene i denne form for investeringer, vil jeg gerne gøre det til noget, der skaber værdi og mening for os mennesker. Men jeg regner selvfølgelig med at de gode mennesker og innovative ideer, vi investerer i, klarer det godt og kommer til at sætte et positivt aftryk på klimaet 🌎Hvad motiverer dig til at investere i opstartsvirksomheder?

At kunne være med til at gøre bare en lille forskel for klimaet.Har du lavet en investeringsstrategi?

Ja, det har jeg. Hvis man kigger på mine investeringer, der også tæller de noterede aktier, så har jeg god spredning, selvom jeg gerne ville endnu mere klima. Min aktieportefølje er primært placeret i gode og sunde virksomheder, der skal genere det afkast, der kan flyttes over i investeringer i startups og fonde 🌱


Jeg har investeret i tre fonde indtil videre: Trill Impact (people, planet, society), Rockstart (emerging tech) og Planetary Impact Ventures (grøn).


Min strategi er, at jeg inden for to år gerne skal have i hvert fald 3-5 investeringer sammen med nogle af medlemmerne fra Angella Invest og/eller sammen med et af mine bestyrelsesmedlemmer, der sidder i mit A/S.  Hvad vil du gerne investere i?

Jeg vil primært gerne investere i startups, der løser nogle af vores mange klima-udfordringer, men hvis det viser sig, at der er en virkelig god løsning inden for Women's Health eller produkter - cirkulært eller regenerativt – så kigger jeg også på det.


Pre-seed-stadiet passer bedst til mig. Jeg vil meget gerne diverse teams, men jeg kigger først og fremmest på hvilken effekt, løsningen kan have på klimaet.


Jeg synes som sagt også, at Women’s Health er spændende og totalt underprioriteret. Det vil jeg gerne være med til at rykke på som en del af et syndikat.Du kan startet Klimagruppen i Angella Invest - kan du fortælle lidt om den?

Jeg startede gruppen, fordi klimaet er min allerstørste bekymring, og fordi jeg tænkte, at der nok var andre, der deler den bekymring. Så det er jo skønt at se, at så mange i Angella bakker op om det!


Vi er pt 42 medlemmer i gruppen, og vi har snart vores tredje møde. Jeg glæder mig til at se hvad det udvikler sig til 🤩 Det er vildt fedt at mærke engagementet og interessen hos dem, der deltager.

Mit mål med gruppen er at blive klogere, dele viden og få lavet nogle investeringer sammen. Vi skal handle på det, så vi kan være stolte af, at vi har forsøgt at rykke på noget.Hvilke aktiviteter har I i Klimagruppen?

Vi mødes den første onsdag i måneden om eftermiddagen. Formen for gruppen er ikke helt på plads endnu, fordi det stadig er nyt, og vi vil gerne vil finde det rette format sammen.


Som det er nu, kan man tage investeringscases med, og så går vi dem igennem sammen på mødet – vi laver den første screening. Til næste møde har vi planlagt, at vi skal finde ud af, om vi kan lave en fælles gruppe, der dedikerer os til at lave nogle investeringer sammen. Så vi eksperimenterer lidt med formatet endnu.


Det kunne også være spændende at få nogle dygtige indlægsholdere på, der kan gøre os klogere. Ligesom jeg gerne vil bidrage med alt den viden, jeg har samlet indtil videre.Hvem er Klimagruppen for? Og hvordan kommer man med i gruppen?

Klimagruppen er for alle, der er interesserede i klima-investeringer og i at løse klima-udfordringer. Hvis man gerne vil med i gruppen, skriver man bare til mig – det kræver selvfølgelig, at man er medlem af Angella Invest 🙋‍♀️Hvad har været den største læring (indtil videre) i rejsen til at blive business angel?

Det må nok være at opleve netværket og dét at møde andre, der er lidt det samme sted som en selv. Det har givet mig kæmpe inspiration og mod til at gøre nogle ting, som jeg ikke ville turde gøre før. Når vi mødes i den fælles ramme, der hedder angel investeringer, kan vi sparre med hinanden, og det åbner op for så mange muligheder for at gøre mere og bedre sammen og med vores penge.


126 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page