top of page

Pia Glavind: Fra finansbranchen til porteføljekarriere

Interview d. 17. juli 2023 af Louise Bech Junge (foto: Pia Glavind)


Hvad driver en engageret erhvervskvinde til at kaste sig over verdenen af start-up-investeringer? Mød Pia Glavind, en dynamisk kvinde, der kombinerer passion for grønne initiativer, kvindelige iværksættere og unge talenter med en skarp sans for gode investeringer. Få et unikt indblik i Pia’s rejse ind i opstartsvirksomheder, og forstå, hvorfor hun brænder for at hjælpe og gøre en forskel 💪


Bonus-info: Pia er udpeget som en af vores ambassadører for Angella Invest. Du kan derfor række ud direkte til Pia som medlem af Angella Invest via vores digitale platform.Fortæl lidt om dig selv

Jeg har en cand.merc. i finansiering og over 25 års erfaring inden for finans- og investeringsbranchen, hvor jeg har haft ledende stillinger hos forskellige større banker og fondsmæglerselskaber. Her har jeg gennem tiden varetaget opgaver indenfor investeringer, asset allokering, market making, kommunikation, salg og udviklingsstrategi. Da jeg altid har arbejdet i en mandsdomineret branche, har jeg især senere i karrieren ønsket at gøre noget for diversiteten indenfor økonomi og investering men også at gøre en forskel gennem impact og pro bono arbejde.

Mit primære fokus har dog altid været at sikre og vækste virksomhederne indenfor de områder, jeg har haft ansvar for.

I 2009 fik jeg tilbudt en position i direktionen for et nystartet fondsmæglerselskab, Accunia, som i dag har over 20 milliarder kroner under forvaltning. Her havde jeg en central rolle i virksomhedens opbygning, fremdrift og økonomiske resultater i over et årti, og i dag er jeg fortsat investor i Accunia.

På det personlige plan bor jeg sammen med min anden mand, og tilsammen har vi fem voksne børn. Efter at min første mand og faren til mine to sønner desværre gik pludseligt bort i 2007, er vi i dag blevet en ny harmonisk storfamilie. Min mand og jeg er natur- og havelskere, der nyder at vandre, spille tennis, ro kajak, vinterbade, stå på ski og danse. Vi har haft fornøjelsen af at bestige Kilimanjaro, vandre den klassiske Inka Trail til Machu Picchu, og mange andre bjergture, herunder Ben Nevis i Skotland denne sommer.

Før jeg indledte min finanskarriere, boede jeg ca. et årti i udlandet bl.a. i USA, Singapore og forskellige steder i Europa finansieret gennem forskellige jobs, som f.eks. gast i Caribien, guide i Alperne, sproglærer i England og rejseleder i Grønland. Jeg har rejst i over 85 lande og er stadig nysgerrig på verden.

Jeg kan nok derfor bedst beskrives som en person med en stærk passion for livet, verden og naturen generelt.


Hvordan kom du i gang som business angel?

Min motivation til at investere i start-ups stammer oprindeligt fra min første investering i Accunia, og senere et ønske om at gøre en forskel indenfor ESG området. I 2018 initierede jeg derfor en grøn dagsorden i Accunia og vi tilsluttede os PRI (Principles for Responsible Investment). Jeg var ligeledes en del af det bæredygtige udvalg hos Finans Danmark, hvor vi fremlagde de første skridt til at undgå green washing i investeringer i EU.

Yderligere blev jeg rådgiver for NGO'en Plastic Change, som stadig spiller en central rolle i at øge danskernes bevidsthed om plastikproblemet, samt for Danish Institute of Sustainable Innovation & Entrepreneurship (DISIE), der fremmer entreprenørskab inden for områderne mennesker, planet og samfund. Jeg er også siden medlem af evalueringskomiteen i Fonden for Entreprenørskab og har bl.a. siddet i juryen for Digital Tech Summit.

Efter at have gennemført en bestyrelsesuddannelse i 2015, lavede jeg min første eksterne angel-investering i 2017 i Neurescue, et medtech startup dedikeret til at redde menneskeliv. Jeg har i alt investeret i syv start-ups, herunder Female Invest, et ed-tech startup, der hjælper kvinder med at blive økonomisk selvkørende. Jeg har også investeret i Jamii.one, som allerede har hjulpet over 500.000 mennesker i Etiopien med adgang til digitale services og solgt over 45.000 livsforsikringer i løbet af det sidste halve år.

I foråret 2022 valgte jeg at afslutte min fuldtidskarriere og begynde en porteføljekarriere med fokus på rådgivning, bestyrelsesarbejde og investorvirksomhed. Det er disse områder, der virkelig interesserer mig i dag. Foruden advisor rollerne i forskellige startups og organisationer, har jeg også bestyrelsesposter i finansielle virksomheder.

Jeg er meget interesseret i at fremme væksten af kvindelige investorer og iværksættere generelt, samt at forbedre forståelsen for økonomi blandt kvinder og unge 🙋‍♀️ Mange kvindelige iværksættere er underfinansierede trods deres potentiale, hovedsageligt fordi de fleste investorer er repræsenteret af mænd, der statistisk har tendens til at kanalisere deres midler i mod mandlige iværksættere.

I den forbindelse er jeg begejstret for oprettelsen af Angella Invest, og jeg er beæret over at kunne bidrage til deres agenda. Med en porteføljekarriere har jeg også tid til at prioritere familie og fritidsinteresser, hvilket jeg værdsætter meget. Jeg planlægger at fortsætte med at udvide min investeringsportefølje, afhængig af de muligheder der byder sig i fremtiden.


Har du en investeringsstrategi?

Ja, det har jeg. Min investeringsstrategi er selektiv og involverer et tæt samarbejde med virksomheder. Når jeg engagerer mig i et start-up, starter jeg som regel som rådgiver i en periode, hvorefter jeg potentielt bliver investor. Denne tilgang giver begge parter mulighed for at forstå hinandens kompetencer og potentiale bedre.

For mig er det vigtigt, at der er et kompetent team, der virkelig er passionerede omkring, hvad de gør. Der skal også være et 'proof of concept' for at vise, at ideen er levedygtig og kan blive en succes. Kvaliteten af de øvrige investorer er også afgørende - eg foretrækker at arbejde sammen med andre investorer, der bringer en høj grad af kompetence og kvalitet til bordet.

Jeg foretrækker at være tæt på virksomheden og være involveret i dens udvikling, frem for bare at være en passiv investor. Dette giver mig mulighed for at have en direkte indflydelse og bidrage med mine erfaringer og viden til virksomhedens succes 💪


Hvem og hvad investerer du i?

Mit investeringsfokus er typisk på pre-seed stadiet, på trods af den højere risiko det indebærer. Men med den øgede risiko følger også et større afkastpotentiale - forudsat, at tingene går bare nogenlunde som planlagt 😉

Jeg interesserer mig især for virksomheder, der gør en positiv forskel i verden. Mest af alt er jeg involveret i forskellige FinTech start-ups, der har potentiale til at skalere internationalt. Jeg mener, at det er her, jeg kan tilføje mest værdi på grund af min dybdegående erfaring, viden og netværk indenfor disse områder.

Derudover foretrækker jeg, at der er andre dygtige investorer involveret i de virksomheden, der sikrer adgang til et bredt spektrum af ekspertise, ressourcer, og kunder.


Hvad er din investeringsstørrelse?

Størrelsen på mine investeringer ligger typisk i området fra 150.000 til 500.000 danske kroner. Dertil har jeg ofte deltaget i følgende runder efter pre-seed stadiet i flere af mine porteføljeselskaber.


Hvordan er din rolle som investor?

I min rolle som investor eller rådgiver fokuserer jeg ofte på at assistere med finansieringsopbygning, indsamling af kapital, strategiske samtaler med ledelsen angående virksomhedens vækststrategi, implementering og salg. Her kan jeg ofte bidrage med mit omfattende netværk. Jeg er typisk engageret i forskellig grad, afhængig af hvor virksomheden befinder sig på sin rejse, og hvad jeg kan tilbyde af værdi.


Bestyrelsesarbejde: er det et krav/ønske for dig?

Jeg har ikke noget krav om bestyrelsesarbejde for de startups, jeg investerer i ✋


Dette tror jeg er mere normalt hos institutionelle venture fonde eller større family offices. Jeg tror på, at virksomhedens ledelse har den bedste forståelse af, hvilke kompetencer de får mest værdi fra i deres bestyrelse, og derfor giver jeg gerne teamet den frihed og tillid til selv at vælge deres bestyrelse, såfremt de overhovedet har en, hvilket mange pre-seed virksomheder endnu ikke har.


Jeg er til gengæld glad for at sidde i advisoryboards hos selskaber, hvor jeg mener, at man også kan bidrage med rigtigt meget værdi.


Hvor mange investeringer har du lavet/vil du lave?

Udover mine eksisterende syv startupinvesteringer, vil jeg da gerne lave flere 😄


Jeg er dog ikke i nogen form for hastværk med at foretage investeringer, og jeg har således ikke en specifik målsætning eller et antal af investeringer, jeg skal lave hvert år eller i alt. Givet mit netværk i både finansverdenen og de skandinaviske iværksættermiljøer, modtager jeg rigeligt med dealflow løbende: Når min analyse er positiv, samt at det føles rigtigt, og der er god resonans med teamet, så slår jeg til.


Hvor meget tid bruger du på det?

Faktisk har jeg været ret travl i år. Jeg bruger en betydelig mængde tid på at hjælpe startups og fungere som rådgiver, netværke med henblik på både at møde nye foundere, samt investorer som jeg gerne vil foretage investeringer med i fremtiden.


Hvad forventer du at få ud af at investere i opstartsvirksomheder?

Den største glæde ved at investere i opstartsvirksomheder, er arbejdet med founders. De er så fulde af energi og så talentfulde😍 Så vil jeg også gerne bidrage til at gøre Danmark til et bedre iværksætterland og særligt gøre en forskel for kvindelige founders.


Glæden ved at arbejde med dygtige, dedikerede og motiverende mennesker er stor, men jeg er ikke filantropisk i mine investeringer, så selvfølgelig ønsker jeg et afkast ✋ Det er altså en kombination af både et personligt og finansielt afkast.


Hvad er det bedste ved at være investeret i opstartsvirksomheder?

Det jeg elsker mest ved at investere i opstartsvirksomheder er at kunne gøre en forskel og hjælpe med at bygge små selskaber op fra bunden med founders, der er brændende passionerede 🤩


Det giver en stor tilfredsstillelse at kunne give tilbage, især når man befinder sig i en privilegeret position og har muligheden for det. Jeg lærer selv meget undervejs, og i sidste ende bør disse investeringer ikke kun være gode finansielt, men også bidrage til en positiv forskel på den ene eller anden måde.


Investerer du stadig – og hvordan er det gået?

Jeg vil selv mene, at jeg har ramt nogle rigtig gode startups, som er blevet en hel del værd i dag på papiret. Men man ved aldrig, hvad fremtiden byder på, og specielt ikke når det kommer til startups 😅


Nogle gode råd eller andet, som du gerne vil dele?

  1. Investér i stærke og kompetente teams med bæredygtige idéer, der har bevist deres værd.

  2. Brug krudt på at forbedre dine færdigheder, udvid dit netværk og find det, der virkelig vækker din passion og entusiasme.

  3. Bliv medlem af Angella Invest (det kan vi i Angella Invest jo kun melde os enige i 😉)


371 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page