top of page

Sara Kindberg: "Vi skal bidrage med mere, end vi tager"

Opdateret: 27. nov. 2023

Interview d. 14. november 2023 af Louise Bech Junge

Sara er en hvirvelvind af virkelyst, og det smitter af på alle omkring hende. Med rødder i et kollektiv og en ungdomsdrøm om at blive statsminister, lå det ikke i kortene, at Sara skulle blive iværksætter og angel investor inden for kvinders sundhed. Men det blev hun! Læs hele hendes spændende historie her.



Fortæl lidt om dig selv

Jeg hedder Sara Kindberg, er 48 år gammel og arbejder i Aarhus. Jeg er uddannet jordemoder og har gennemført en kandidatuddannelse og ph.d. indenfor sundhedsvidenskab.


Jeg voksede op i et kollektiv i Ry, hvor fællesskab og alternativ livsstil var en del af vores hverdag.


Mine forældre arbejdede kun 30 timer om ugen, så de kunne være aktive og nærværende forældre. Jeg voksede op i et socialistisk og trygt miljø, hvor vi fejrede vegetariske jul – nok som nogle af de første i Danmark.


Da jeg var ung, drømte jeg faktisk om at blive statsminister, og jeg var meget engageret i politik fra en tidlig alder. Jeg var aktiv i elevrådet fra 11-års alderen og blev næstformand for Danmarks Elevorganisation som 14-årig. Jeg stillede også op til byrådet i Ry, da jeg lige præcis fyldte 18 år.


Under tiden med HF var jeg også meget aktiv i Operation Dagsværk og arbejde frivilligt et halvt år på deres sekretariat i København. Men efter at have læst statskundskab i 4 måneder, fandt jeg ud af, at det ikke var for mig, så jeg tog på højskole og indså, at jeg ønskede at gøre en konkret forskel for mennesker. Derfor besluttede jeg mig for at uddanne mig til jordemoder 🤱


At være jordemoder gav mig mulighed for at arbejde med mennesker på en direkte måde og få konkret feedback på mit arbejde. Jeg har siden dykket ned i forskning i et meget specifikt område i mit fag og blev dybt fascineret af, hvorfor kvinder heler meget forskelligt når de brister ved fødsel.


I min forskning fandt jeg ud af, at der var en sammenhæng mellem hvor god syningen blev og jordemoderens tryghed i at sy. Hvis hun var glad for at sy, blev syningen god og helingsprocessen derved bedre. Tryghed viste sig at være en god marker for kvalitet. Det fik mig til at starte GynZone ApS i 2008 sammen med to fødselslæger.


I GynZone udvikler vi online instruktionsfilm, og vores læringsunivers bliver i dag brugt af 35.000 mennesker globalt. Vi har fokuseret på e-læring inden for B2B-sektoren, hvor vi sælger til fx universiteterne og hospitalerne.


Tidligere fløj vi rundt med griserøve 🐷 som en del af vores uddannelsesmateriale, fordi det minder meget om menneskelig anatomi i den ende, men det var ret problematisk på grund af lovgivning, hygiejne og religiøse og dyreetiske hensyn.


Så vi spurgte os selv, om vi kendte nogen, der kunne lave en flot model af det kvindelige køn i de rette materialer, og det blev starten på vores tekstilbaserede virksomhed, Vulva Enterprise, som er danskproducerede fantomer, vi bruger i uddannelse og undervisning.


I dag er vi 8 fuldtidsansatte og 10 konsulenter og leverandører på deltid på vores kontor i Aarhus og ude i marken hos vores kunder. Vores ambitionerne er fortsat kæmpe store, og vi drømmer om at alle jordemødre i verden opnår tryghed og kompetence i at behandle fødselsbristninger efter fødsler.



Hvad motiverer dig til at investere i opstartsvirksomheder?

Jeg vil gerne bidrage til, at andre kvinder kan springe over hvor gærdet er lavere, ved at hjælpe dem med at undgå for mange fodfejl. Det kan være noget så simpelt som momsregler og told ved salg i udlandet, som kan spænde ben, fordi man ikke ved, hvordan det hænger sammen. Den erfaring har jeg, og det vil jeg gerne bidrage med, så vi kan komme bedre og hurtigere i mål. Det handler i alt sin enkelthed om at gøre vejen bred og farbar for iværksætteri.



Hvordan kom du i gang?

Min rejse ind i at investere i andres virksomheder startede egentlig med, at en kollega på et tidspunkt henvendte sig til mig med en fantastik opfindelse inden for vores fagområde. Det ledte til, at vi stiftede et ApS sammen i september 2017, min søster lavede en hjemmeside og visitkort over en weekend, og så gik vi i gang med at pitche virksomheden til relevante investorer inden for feltet. Det resulterede i, at jeg selv og to andre, foruden min kollega, skød penge ind i virksomheden.


Dernæst gik vi til CapNova (tidligere Østjysk Innovation), som gik med på idéen og investerede ind i virksomheden mod equity. Så fik vi design, patenter, produktets funktion, osv. på plads, og lang historie kort, så lavede vi en exit af virksomheden i 2022, som jeg fik en del penge ud af. Så jeg kom egentlig i gang ved at gå ind i virksomheden, jeg har beskrevet her, som investor og co-founder.


Det skal lige siges, at jeg samtidig arbejdede fuldtid på min virksomhed GynZone, som jeg stiftede i 2008 og stadig har i dag. Jeg har også været heldig at have en god tilknytning til mit kliniske fag og forskning, ved i mange år at være ansat som klinisk specialist i fødselsbristninger ved Aarhus Universitetshospital.


Efter vores exit henvendte jeg mig til banken for at få rådgivning, men de havde ikke nogle interessante bud på, hvad jeg skulle bruge pengene på 🤷‍♀️ Jeg vidste, at jeg gerne ville gøre verden bedre, men jeg tror på, at min impact kan være større ved at gå ind i startups fremfor at investere ind i børsnoterede virksomheder, hvor jeg bare er en lille fisk i en stor andedam.


Jeg holder mig aktiv i startup-miljøet nu ved at melde mig som dommer i forskellige startup-konkurrencer, blandt andet i Novo Nordisk Fellowship-programmet, BioMedicalDesign.dk. Og så har jeg for nylig meldt mig ind i Angella Invest 😊



Har du lavet en investeringsstrategi?

Nej, jeg har som sådan ikke lavet en investeringsstrategi, selvom jeg er meget bevidst om, hvad jeg gerne vil investere i.



Hvad vil du gerne investere i?

Sundhed for kvinder – fx menstruationsbind der kan opdage kræft 🩸 Jeg leder efter det banebrydende, for det er sjovere for mig at arbejde med. Det betyder også, at jeg gerne er med helt fra idé-stadiet og indtager en rolle i fx advisory board.


Overordnet vil jeg gerne investere i innovation inden for fødselsområdet og også gerne inden for bryster – det må være på tide at vi finder på noget andet end mammografi. Jeg vil vove den påstand, at den smertefulde oplevelse det kan være at få taget en mammografi, for længst ville være blevet innoveret på, hvis det var mænd, der skulle undersøges i deres ædle dele. Problemet med sådan et område er, at når der bliver opfundet bedre metoder, så har jeg hørt, at de oftest bliver opkøbt af mammografi-industrien for derefter at blive skrinlagt. Det vil jeg gerne lave om på.



Noget du IKKE vil investere i?

Tobak, alkohol, våben og ting der skader mennesker ✋

Smykker og tøj er for mig heller ikke interessant som investeringsområde.



Hvad er din investeringsstørelse?

Jeg har 1-3 mio DKK til rådighed til investering. Så mange penge har jeg ikke lagt endnu, men det er planen at finde de startups, der har brug for et kærligt kapitalindskud og kan bruge mine kompetencer.



Hvordan er din rolle som investor?

Jeg vil gerne være meget aktiv – også ok med ugentlige møder. Men hellere når nødvendigt, end faste møder. Jeg tager gerne på Zoom eller i sommerhus med teamet i koncentrerede boot-camps. Så hiver jeg fx min søster ind, der er knaldgod til salg, og så hjælper hun. Det skal være den form, der passer iværksætteren.


Jeg vil hellere gå ind sammen med de rette mennesker, end jeg vil gå ind alene. Jeg har mit kompetenceområde, og så kan en anden noget andet. Jeg er mønsterbryder i min familie ved at stifte og drive en virksomhed. Det gør, at mit netværk indenfor forretningsverden ikke er medfødt, så der er nogle muligheder, som andre skal være med til at åbne for en startup.



Bestyrelsesarbejde: Er det et krav/ønske for dig?

Jeg vil faktisk helst ikke sidde i bestyrelsen, da det mest af alt er en formssag for mig. Så vil jeg hellere sidde i advisory board med mine kompetencer. For det er ikke formaliteterne, der gør min hverdag god og spændende. Formaliteter er livsnødvendige for en forsvarlig forretningsførelse. Mit drive er mere hen mod ”Hey Søster, Giv den Gas”, og så finder vi ud af reglerne undervejs.



Hvad kan du bidrage med?

Jeg kommer med en stærk baggrund inden for det sundhedsfaglige område. Og så er jeg god til at åbne døre både i Danmark og internationalt indenfor kvindesundhed.



Hvor mange investeringer vil du lave/har du lavet?

Indtil videre har jeg lavet tre, og her tæller jeg mine egen to virksomheder med. Både GynZone og Vulva Enterprise har en bred ejerkreds af fagfæller og business angels, som har investeret tid og ressourcer i vores fælles mission gennem årene. Jeg har desuden tilbudt kapital og kompetencer til en dansk startup for nylig.


Mit nuværende hverdagsliv er rimelig fyldt op med at gå fra startup til scaleup med GynZone. Australien er blevet et marked, hvor vi i stigende grad sælger online og fysiske kurser. Vi ruller også et stort samarbejde ud med den australske jordemoderforening i 2023 – 2024, så jeg er 'down under' tre uger to gange om året. Det skal jeg kunne drive, indtil jeg kan overgive tøjlerne til en adm. direktør, men jeg synes stadig, det er spændende at sidde som direktør og se, hvor langt vi kan nå. Så jeg bliver nok først en virkelig aktiv investor den dag, jeg træder ud af direktørrollen i GynZone.


Indtil da bruger jeg ca. 5-10 timer om ugen på startups og investeringsmiljøet.



Hvad forventer du at få ud af at investere i opstartsvirksomheder?

Jeg håber, at jeg kan være med til at skabe virksomheder, der kan skabe meningsfulde forandringer i verden.


Det finansielle afkast er ikke så vigtigt for mig, for jeg mangler ikke noget og næste generation er sikret. Når det er sagt, så vil jeg selvfølgelig ikke smide mine penge ud ad vinduet, men jeg er filantrop i mit DNA, og verden skal blive bedre gennem mine investeringer. Det er vigtigt for mig, at kvinders sundhed bliver et tema.



Nogle gode råd eller andet, som du gerne vil dele?

Vi skal væbne os med tålmodighed, og vi skal gøre os umage. Der skal være styr på penalhuset, og vi skal bidrage med mere, end vi tager 🙏


Hvis vi går ind i startups i de tidlige faser, så skal vi støtte dem på det stadie, de er. Vent nogle gange med de gode råd, til de er klar. Nogle gange er det et klap på skulderen, iværksætteren har allermest brug for.


187 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page